Opgeladen: 28-1-2023
Opgeborgen in: Levensverlenging & supplementen, Levensverlenging & leefstijl
Translation: Lithium extends psychiatric patient's lifespan (29-1-2023)

Lithium laat psychiatrisch patiënt langer leven

Gisteren vielen we onze lezer lastig met een bericht over de levensverlengende werking van lithium, een mineraal in voedingsmiddelen en drinkwater. Daarnaast is lithium een actief bestanddeel van psychofarmaca die extreme stemmingswisselingen moeten dempen. Leven patiënten die lithium als medicament gebruiken dan ook langer?


Lithium laat psychiatrisch patient langer leven


Studie
Die vraag probeerden onderzoekers van het Swiss Federal Institute of Technology te beantwoorden aan de hand van gegevens die zijn verzameld in het Britse UK Biobank-project, waarin een half miljoen studiedeelnemers jarenlang worden gevolgd.

De onderzoekers vonden in de databank een slordige tweeduizend studiedeelnemers met een mood disorder die medicijnen kregen. Daarbij zaten 276 patiënten die exclusief lithium gebruikten en 552 patiënten die andere middelen kregen.

De onderzoekers konden de patiënten ongeveer 12 jaar volgen.


Lithium laat psychiatrisch patient langer leven


Resultaten
Vergeleken met de patiënten die andere middelen kregen was de sterftekans van de lithiumgebruikers statistisch significant lager. Daarbij moet je trouwens opmerken dat de sterftekans van de patiënten boven de gemiddelde sterftekans ligt.


Lithium laat psychiatrisch patient langer leven


Lithium laat psychiatrisch patient langer leven


Toen de onderzoekers probeerden om bij de patiënten alle mogelijke factoren voor de kans op overlijden in kaart te brengen, bleek lithiumgebruik de sterkste factor van allemaal. De kans dat lithiumgebruikers overleven was een factor 3.6 lager dan die van de gebruikers van andere middelen.

Vragen
Je kunt je afvragen wat dit verschil nu precies zegt. Zegt het uitsluitend iets over de positieve gezondheidseffecten van lithium? Of zegt het misschien ook iets over de negatieve gezondheidseffecten van andere psychofarmaca?

Bron:
Aging (Albany NY). 2023 Jan 11;15. doi: 10.18632/aging.204476. Online ahead of print.

Meer:
Lithium in het drinkwater verlengt het leven (31-3-2011)


Twee tips voor 100-plussers die (nog) langer willen leven Eet gezonder, vergroot je spierkracht - en leef langer Ergothioneine, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen

Twee tips voor 100-plussers die (nog) langer willen leven
Zorg dat je goed slaapt en je het leven als bevredigend ervaart.

Eet gezonder, vergroot je spierkracht en leef langer
Beide leefstijlfactoren verminderen je kans op sterfte. In combinatie is hun effect nog sterker.

Ergothioneïne, de longevity-vitamine uit paddenstoelen, helpt dodelijke hart- en vaatziekten voorkomen
Hoe meer van deze stof in je bloed circuleert, hoe kleiner is je kans op dodelijke hart- en vaatziekten.