Opgeladen: 12-12-2022
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl, Krachttraining
Translation: Eat healthier, increase your muscle strength - and live longer (13-12-2022)

Eet gezonder, vergroot je spierkracht - en leef langer

Als je graag nog wat jaartjes aan je verblijf in deze wereld zou willen vastplakken, verbeter dan je voedingspatroon en ga aan krachttraining doen. Beide leefstijlfactoren verminderen je kans op sterfte - en in combinatie is hun longevity-effect nog sterker.


Eet gezonder en vergroot je spierkracht - en leef langer


Studie
Gerontologen van Kaohsiung Veterans General Hospital in Taiwan bepaalden aan de hand van een vragenlijst - de Mini-Nutritional Assessment-Short Form, als je het precies wilt weten - hoe gezond het voedingspatroon was van 333 mannelijke 65-plussers, die allemaal woonden in een verzorgingstehuis. Van ongeveer de helft van de studiedeelnemers scoorde het voedingspatroon volgens de onderzoekers een onvoldoende.

Tegelijkertijd bepaalden de onderzoekers met hoeveel kracht de studiedeelnemers met hun handen een dymanometer konden dichtknijpen. 55 procent van de studiedeelnemers haalde de 26 kilo niet. Deze studiedieelnemers kregen dus het etiket low handgrip strenght.

De onderzoekers volgden de mannen 4 jaar en hielden bij wie van hen overleed.


Eet gezonder en vergroot je spierkracht - en leef langer


Resultaten
Toen de onderzoekers met statistiek zoveel mogelijk het effect van andere factoren zoals depressie en chronische ziekten hadden weggepoets, zagen ze dat zowel een slecht voedingspatroon [Malnutrition] als een betrekkelijk geringe hand grip strength [HGS] de kans op overlijden vergrootte.

Dat vertellen de twee figuren hieronder. Klik erop voor een grotere versie.


Eet gezonder en vergroot je spierkracht - en leef langer


Eet gezonder en vergroot je spierkracht - en leef langer


Toen de onderzoekers naar de kwaliteit van de voeding en de spierkracht tegelijkertijd keken, zagen ze dat de effecten van die twee factoren elkaar versterkten. In de periode van 4 jaar waarnaar de onderzoekers keken, hadden de studiedeelnemers met zowel weinig spierkracht als een slecht voedingspatroon een factor 3.4 meer kan om te overlijden de studiedeelnemers met veel spierkracht en een gezond voedingspatroon.

En jazeker, dat verschil was statistisch significant.

Conclusie
"Malnutrition was an independent risk factor for 4-year all-cause mortality and low handgrip strength had the synergistic effect of increasing the risk of mortality", resumeren de onderzoekers.

"A further intervention study is needed to determine the effectiveness of integrated programs for those at risk for both malnutrition and low handgrip strength, to lower the risk of adverse health outcomes in these older adults."

Bron:
Arch Gerontol Geriatr. 2019 Jul-Aug;83:217-22.

Meer:
Spierkracht vermindert ook bij twintigers en dertigers de kans op overlijden (9-2-2018)
De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden (9-1-2018)
Houd je spiermassa op peil, en leef langer (26-5-2016)


Spiermassa verlengt het leven Met meer spieren leef je langer Spierkracht is levensverlengend

Spiermassa verlengt het leven
Als je zwaar lichamelijk werk doet of traint met gewichten, dan zorg je er niet alleen voor dat je lichaam gespierder en sterker wordt, maar ook dat het langer meegaat.

Met meer spieren leef je langer
Naarmate 65-plussers meer spiermassa hebben is hun kans op overlijden kleiner. Lean body mass beschermt als de jaartjes gaan klimmen.

Spierkracht is levensverlengend
Hoe meer gewicht mannen kunnen wegzetten bij het bankdrukken en de leg press, hoe langer is hun levensverwachting.