|
De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden
Als je ooit een zware operatie moet ondergaan, dan bepaalt je spiermassa mee of je complicaties krijgt - en of je die ingreep overleeft. Dat blijkt uit het proefschrift van arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Jeroen van Vugt, die op 20 december 2017 promoveerde aan het Erasmus MC.
Complicaties
In die laatstgenoemde groep leken complicaties na de operatie vaker voor te komen, en moesten de artsen 2.1 keer vaker een tweede keer opereren dan bij de patiënten moet een gezonde hoeveelheid spiermassa.
Overleving
Met scans bepaalde Van Vugt zowel de spiermassa als de spierkwaliteit [muscle density] van de patiënten. Als door inactiviteit in het spierweefsel de hoeveelheid samentrekkende spiervezels afneemt en die van lichaamsvet toeneemt, neemt de muscle density af.
Er was een tendens dat de patiënten met weinig spiermassa na de chirurgische ingreep vaker overleden dan de patiënten met veel spiermassa, maar er was geen sprake van een statistisch significant verschil.
De studiedeelnemers met een relatief hoge muscle density hadden grotere overlevingskansen dan de studiedeelnemers met een lage muscle density, zie je hierboven. En dat verschil was wel statistisch significant.
In weer een ander deelonderzoek verzamelde Van Vugt eerder gepubliceerde studies naar het verband tussen de spiermassa aan de ene kant en de overlevingskansen van mensen die een levertransplantatie hadden moeten ondergaan aan de andere kant.
En jawel: ook in die studies verhoogde een relatief hoge spiermassa de kans op overleving.
Conclusie
Meer:
|
|