Opgepoetst: 9-12-2020
Opgeladen: 2-6-2014
Opgeborgen in: Krachttraining, Levensverlenging & leefstijl
Translation: Muscle mass extends life expectancy (14-6-2014)

Spiermassa verlengt het leven

Als je zwaar lichamelijk werk doet of traint met gewichten, dan zorg je er niet alleen voor dat je lichaam gespierder en sterker wordt, maar ook dat het langer meegaat. Spiermassa verlengt de levensduur, schrijven onderzoekers van de David Geffen School of Medicine in de American Journal of Medicine.

Lichaamsgewicht & sterfte
Vroeger dachten onderzoekers dat te zware ouderen een verhoogde sterftekans hebben, maar in recente studies hebben zowel te lichte als te zware ouderen hebben allebei een verhoogde kans op sterfte. Epidemiologen denken daarom dat niet lichaamsgewicht meebepaalt hoe lang je kunt leven, maar de lean body mass.

Zeg maar: de spieren.

Studie
Preethi Srikanthan testte die theorie aan de hand van gegevens van 3695 55-plussers die waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey III.

Srikanthan volgde de deelnemers vanaf de periode 1989-1994 tot 2004. Toen de studie begon waren de mannen ouder dan 55, en de vrouwen ouder dan 65.

Srikanthan hield bij wie van de studiedeelnemers in de periode van 10-16 jaar overleed.

Resultaten
Er was geen verband tussen de hoeveelheid niet-spierweefsel [non-muscle mass] van de deelnemers en hun kans op overleving, ontdekte Srikanthan toen hij zijn deelnemers in 4 even grote groepen [quartielen of quartiles] onderverdeelde op basis van hun non-muscle mass, en vervolgens de sterftekans van de deelnemers bepaalde.

Dat zie je hieronder.


Spiermassa verlengt het leven


Maar toen Srikanthan eenzelfde verdeling in kwartielen maakte op basis van de muscle mass, was er wel sprake van een verband. Deelnemers met veel spieren hadden 20 procent minder kans op sterfte dan deelnemers met weinig spieren.


Spiermassa verlengt het leven


Spiermassa verlengt het leven


Spiermassa verlengt het leven
Hoe spiermassa de kans op een lang leven precies verhoogt weet Srikanthan niet. Misschien beschermt spiermassa tegen een hoge glucose-spiegel, misschien helpt spiermassa de hoeveelheid gevaarlijk vet in het lichaam te verlagen, of misschien produceren spieren beschermende stoffen. Maar een advies heeft hij wel.

Conclusie
"Get up and start moving", zegt de onderzoeker in een gesprek met Christopher Intagliata van Scientific American. [scientificamerican.com Mar 20, 2014] "Focus on trying to maintain the maximum amount of resistance training that you can, and stop worrying so much about dropping calories."

Bron:
Am J Med. 2014 Jun;127(6):547-53.

Meer:
Met meer spieren leef je langer (4-9-2012)
Spierkracht beschermt tegen kanker (10-10-2009)


Houd je spiermassa op peil, en leef langer

Grote biceps en triceps? Een teken van gezondheid, meneer...

De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden

Houd je spiermassa op peil, en leef langer
Als je gezond stokoud wilt worden, zorg er dan voor dat je spiermassa op peil blijft. Als de jaren gaan klimmen beschermt spiermassa tegen sterfte.

Grote biceps en triceps? Een teken van gezondheid, meneer...
Hoe groter de armomvang van mannen, hoe kleiner hun kans op overlijden.

De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden
Als je ooit een zware operatie moet ondergaan, dan bepaalt je spiermassa mee of je complicaties krijgt - en of je die ingreep overleeft.