Opgepoetst: 4-2-2022
Opgeladen: 4-9-2012
Opgeborgen in: Levensverlenging & leefstijl
Translation: The more muscle you have the longer you live (1-10-2012)

Met meer spieren leef je langer

Naarmate 65-plussers meer spiermassa hebben is hun kans op overlijden kleiner. Lean body mass beschermt als de jaartjes gaan klimmen. Dat rapporteerden onderzoekers van Umea University in Zweden in 2012 in Age and Ageing.


Met meer spieren leef je langer


Studie
De Zweden gebruikten gegevens van 921 mannen en vrouwen van 65-89 jaar, die ze vanaf 1991 hadden verzameld. De onderzoekers bepaalden de lichaamssamenstelling van de mannen en vrouwen omdat ze onderzoek deden naar naar botontkalking. Halverwege 2009 achterhaalden de onderzoekers welke mannen en vrouwen nog in leven waren. Vervolgens keken ze of ze een verband konden vinden tussen overleving en lichaamssamenstelling.

Resultaten
De tabel hieronder vat de samenhangen samen. Bij de vrouwen was in de eerste plaats de kans op sterfte kleiner naarmate hun lean body mass - en dus ook de spiermassa - hoger was, maar ook vetmassa beschermde.

Vooral het gynoïde vet leek te beschermen. Dat is het vet op de plaatsen waar je bij vrouwen vet verwacht, zoals op de heupen. Vrouwen met relatief veel gynoid vet hebben een peervormig lichaam.


Met meer spieren leef je langer


Ook bij de mannen verlaagde de lean body mass de kans op sterfte.

Krachttraining
Als de Zweden het bij het rechte eind hebben, dan zou je toch verwachten dat krachttraining het leven verlengt...

Bron:
Age Ageing. 2012 Sep;41(5):677-81.

Meer:
Spiermassa verlengt het leven (9-12-2020)
Houd je spiermassa op peil, en leef langer (26-5-2016)
Spierkracht beschermt tegen kanker (10-10-2009)


Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van kanker Levensverlenging, spierweefsel en irisine De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden

Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van kanker
Als je ooit een ongeneeslijke vorm van kanker zult krijgen, dan zal je spiermassa bepalen hoeveel jaren je nog kunt leven.

Levensverlenging, spierweefsel en irisine
Als je spieren gebruikt, dan geven die het eiwit irisine af aan de bloedbaan.

De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden
Als je ooit een zware operatie moet ondergaan, dan bepaalt je spiermassa mee of je complicaties krijgt - en of je die ingreep overleeft.