11.01.2015

Bodybuilderfysiek vermindert kans op dodelijke hartaanval en kanker

Mannen met veel spieren en een slanke taille leven langer dan mannen met weinig spieren en een wijd middel. Dat concludeerden Franse epidemiologen in een al wat oudere studie, waaraan 7608 mannen meewerkten. Een gespierde fysiek met een strakke buik beschermt tegen dodelijke hart- en vaatziekten en kanker.

Studie
De mannen die deelnamen aan de Paris Prospective Study waren, toen dat project in de jaren zeventig begon, 4355 jaar oud. De onderzoekers bepaalden via huidplooimetingen hun vetpercentage, bepaalden hun spiermassa aan de hand van de omvang van hun bovenarmen en bovenbenen, en berekenden aan de hand van hun buikomvang hoeveel buikvet de mannen hadden.

De onderzoekers volgden de mannen vijftien jaar, en hielden bij wie van hen overleed.

Resultaten
De onderzoekers verdeelden de mannen aan de hand van hun lichaamssamenstelling in vier even grote groepen. Kwartielen, heten zulke groepen.

Een duidelijk verband tussen sterfte en onderhuids vet was afwezig. Wel was er een verband tussen het buikvet en sterfte.

De mannen in het kwartiel met het meeste buikvet hadden meer kans om te overlijden [witte vierkantjes] dan de mannen in de andere kwartielen. Buikvet verhoogde de kans op dodelijke kanker [witte cirkeltjes] en op dodelijke hart- en vaatziekten [zwarte diamantjes].


Bodybuilderfysiek vermindert kans op dodelijke hartaanval en kankerSpiermassa had een tegenovergesteld effect. Hoe meer spieren de mannen hadden, des te kleiner was hun kans op sterfte in het algemeen en hun kans op sterfte door kanker in het bijzonder.


Bodybuilderfysiek vermindert kans op dodelijke hartaanval en kankerDe onderzoekers keken ook nog eens apart naar de sterftekans van de rokers. Het resultaat zie je hieronder. Spiermassa [vierkantjes] beschermde de rokers tegen sterfte, een wijde taille-omvang [diamantjes] verhoogde juist de kans op sterfte. De hoeveelheid onderhuids vet [dierhoekjes] had geen duidelijk effect.


Bodybuilderfysiek vermindert kans op dodelijke hartaanval en kankerConclusie
"Intraabdominal fat appears to be the main body compartment involved in risk of cardiac death, whereas increased risk of cancer death is associated with lower muscle mass and lower subcutaneous fat", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Am J Clin Nutr. 2002 Jun;75(6):1107-13.

Meer:
Met meer spieren leef je langer (4-9-2012)
Spierkracht beschermt tegen kanker (10-10-2009)
Met een dun middel leef je langer (15-9-2008)