Sterke spieren, sterk immuunsysteem
Als je de leeftijd van de uitzonderlijk sterken hebt bereikt, gaat je immuunsysteem elk jaar een beetje belabberder functioneren. Op een gegeven moment werkt het zo slecht dat een verkoudheid je einde kan betekenen. In 1999 publiceerden onderzoekers van de universiteit van Bologna in Italië een epidemiologisch onderzoek dat suggereert dat je de achteruitgang van je immuunsysteem een halt kunt toeroepen door krachttraining. En het slikken van extra vitamine D.
Studie
De onderzoekers namen bloed af van 62 mannen en vrouwen van 90-106 jaar. In dat bloed stopten ze kankercellen. De onderzoekers bepaalden vervolgens hoe snel de immuuncellen korte metten met die kankercellen maakten.
Resultaten
Hoe ouder de studiedeelnemers waren, hoe minder immuuncellen [CD16] zaten er in hun bloed. Maar hoe meer spieren de deelnemers op hun bovenarmen hadden, hoe meer immuuncellen zaten er in hun bloed. Spieren gaan het negatieve effect van veroudering op het immuunsysteem dus tegen.
Zwarte bolletjes, doorgetrokken lijn: verband tussen spiermassa en immuuncellen; witte bolletjes, stippellijn: verband tussen leeftijd en immuuncellen.
Een andere factor was de vitamine D-spiegel. Hoe meer vitamine D er in het bloed van de deelnemers aanwezig was, des te meer immuuncellen vonden de onderzoekers. Dat zie je hierboven.
Meer spiermassa betekende dan wel meer immuuncellen, maar spiermassa had geen invloed op de effectiviteit waarmee die immuuncellen de kankercellen doodden [E/T100]. De onderzoekers vonden wel een verband met vitamine D: hoe hoger de vitaminespiegel, hoe meer kankercellen konden de immuuncellen doden.
Mechanisme
Misschien helpt een gezond immuunsysteem de spiermassa intact houden, maar misschien is het andersom. Misschien zorgt een goed ontwikkelde spiermassa voor een goed immuunsysteem.
Of misschien zijn beide theorieën waar. Of misschien zijn ze allebei onjuist, en is er geen direct verband tussen spiermassa en immuunsysteem, maar is er sprake van een grote onbekende factor, die zowel de spiermassa als het immuunsysteem aanstuurt. Dat is het grote probleem van epidemiologie: epidemiologie is goed in het opsporen van verbanden, niet in het bepalen van mechanismen en causaliteiten.
Slot
Volgens recent onderzoek beschermt het door spieren geproduceerde hormoon irisine tegen kanker, en hebben gezonde maar stokoude mannen en vrouwen ongewoon veel irisine in hun bloed circuleren. Wij gokken er dus op dat spiermassa zorgt voor een goed immuunsysteem.
Krachttraining = longevity.
Bron:
Clin Exp Immunol. 1999 Apr;116(1):19-27.
Meer:
Bodybuilderfysiek vermindert kans op dodelijke hartaanval en kanker (11-1-2015)
Levensverlenging, spierweefsel en irisine (3-12-2014)
Spiermassa verlengt het leven (2-6-2014)
|