Opgeladen: 17-3-2022
Opgeborgen in: Vitamine B, Vitamines, Langer leven & leefstijl, Langer leven & suppletie
Translation: Getting enough vitamin B6 will make you live longer (18-3-2022)

Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer

Als er een adequate hoeveelheid vitamine B6 in je lichaam circuleert, dan leef je mogelijk langer dan als die hoeveelheid nogal benepen is. Dat concluderen Chinese epidemiologen op basis van gegevens die in Amerika zijn verzameld.


Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer


Studie
Epidemiologen van Wuhan University gebruikten gegevens die in de Verenigde Staten waren verzameld in de National Health and Nutrition Examination Survey. In dat project hadden onderzoekers van 12190 volwassen tussen 2005 en 2010 onder meer de vitamine B6-status van de studiedeelnemers bepaald.

Aan de hand van vragenlijsten hadden de onderzoekers daarnaast een keur van andere gegevens over de studiedeelnemers verzameld.

De onderzoekers classificeerden de studiedeelnemers met 30 nanomol pyridoxal-5-fosfaat [PLP] per liter bloed of meer als vitamin B6 sufficient. PLP is de actieve vorm van vitamine B6. 70.6 procent van de studiedeelnemers zat in deze categorie.


Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer


Studiedeelnemers met 20 tot 30 nanomol PLP per liter bloed waren vitamin B6 insufficient. Dat was het geval met 16.6 procent van de studiedeelnemers. De overige 12.8 procent van de participanten had een PLP-concentratie in het bloed van minder dan 20 nanomol per liter. Zij waren vitamin B6 deficient, aldus de onderzoekers.

Vitamine B6 zit in de voeding vooral vast aan eiwitten. Eet je eiwitrijke producten, dan krijg je ook vitamine B6 binnen. Kip is een uitstekende bron. Een ons kip bevat meer dan 4 milligram vitamine B6. Volgens reguliere voedingswetenschappers hebben volwassenen ergens tussen de 1.5 en 1.9 milligram vitamine B6 per dag nodig. Er zijn goede argumenten om die aanbevelingen aan de karige kant te vinden, maar daarover hebben we het wel een andere keer.

In het lichaam is vitamine B6 betrokken bij zo ongeveer alle reacties waar cellen knippen en plakken met aminozuren. Of het nu gaat om de biosynthese van neurotransmitters, aminozuren, vitamines of heem, vitamine B6 speelt ergens een rol van betekenis.

Resultaten
Van de 12910 studiedeelnemers overleden er in een periode van 5-10 jaar 1244. De kans dat er iemand overleed die was gecategoriseerd als vitamin B6 insufficient of vitamin B6 deficient was, nadat de onderzoekers alle mogelijke andere factoren hadden weggepoetst, respectievelijk 17 en 39 procent groter dan dat iemand overleed met voldoende PLP in het bloed.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer


Conclusie
"This study revealed that as a categorized variable, vitamin B6 was inversely associated with all-cause mortality after multivariate adjustment, including sociodemographic factors and lifestyle factors", resumeren de onderzoekers.

"These findings suggest that maintaining a sufficient level of serum vitamin B6 may lower the all-cause mortality risk in the general population."

Bron:
Nutrients. 2021 Aug 27;13(9):2977.

Meer:
Vitamine B6 beschermt tegen pancreaskanker (7-11-2020)
Vitamine B6 houdt zestigplussers mentaal fit (16-1-2017)
Vitamine B6 beschermt tegen Parkinson (29-9-2015)


Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levensduur met 40 procent AKG-kuur maakt je 8 jaar jonger Opzij, TA-65! Maak plaats voor 08AGTLF!

Dierstudie | Combinatie van glycine en NAC verlengt maximale levensduur met 40 procent
GlyNAC is een mengsel van gelijke delen glycine en N-acetylcysteïne [NAC].

AKG-kuur maakt je 8 jaar jonger
Humaan onderzoek.

Opzij, TA-65! Maak plaats voor 08AGTLF!
Alleen de lezers van deze webstek kunnen deze kop waarderen...