Opgeladen: 14-2-2023
Opgeborgen in: Langer leven door suppletie
Translation: Is boron a life extender? (15-2-2023)

Is boron een levensverlenger?

Wij kenden boron als een obscuur mineraal in supplementen die de botten sterker zouden moeten maken en wellicht ook de afgifte van testosteron zouden kunnen verhogen. Totdat we in een electrische bibliotheek stuitten we op een opmerkelijk onderzoek uit de vorige eeuw, dat vertelt dat boron in een niet te hoge dosering misschien ook een levensverlengende werking heeft.


Wij kenden boron als een obscuur mineraal in supplementen die de botten sterker zouden moeten maken en wellicht ook de afgifte van testosteron zouden kunnen verhogen. Toen we rondslenterden in een electrische bibliotheek stuitten we op een onderzoek uit de vorige eeuw, waardoor we boron in een ander licht zagen. Volgens dat onderzoek heeft boron in een niet te hoge dosering misschien ook een levensverlengende werking.


Studie
In 1994 publiceerde Harold Massie, een Amerikaanse onderzoeker met een grote interesse in veroudering, een artikel in Environmental Health Perspectives waarin hij de wisselwerking tussen boron en levensduur in proefdieren bestudeerde.

Zaden bevatten dikwijls relatief veel boron. Hetzelfde is het geval bij fruitvliegjes of Drosophila melanogaster. Vandaar dat Massie zich afvroeg wat er gebeurt met de levensduur van fruitvliegjes als je die extra boron geeft.

Resultaten
In relatief hoge concentraties was boron giftig, vertelt de tabel hieronder. Maar in betrekkelijke lage concentraties verlengde boron de levensduur van de vliegjes.


Is boron een levensverlenger?


Is boron een levensverlenger?


Massie schatte in dat de levensverlengdende werking van fruitvliegjes optimaal was als de concentratie in de voeding 0.00025 millimol was. En inderdaad, bij die optimale concentratie verlengde boron de levensduur bij 9.5 procent.

Teleurstellende resultaten
Massie deed vergelijkbare proeven met muizen, maar kon geen levensverlengend effect van boron ontdekken. Dat had hij ook wel een beetje verwacht. In jonge muizen is de concentratie boron niet hoger dan in oudere dieren.

Bij mensen is de concentratie boron niet lager op jonge leeftijd. Of boron bij mensen een longevity-effect heeft, heeft Massie niet bestudeerd - maar in 1994 waren zijn verwachtingen niet hoog gespannen.

Bron:
Environ Health Perspect. 1994 Nov;102 Suppl 7(Suppl 7):45-8.

Meer:
Alpha-ketobutyraat | Nog een endogene levensverlenger (6-2-2023)
Deze vorm van rutine verlengt de levensduur met 10 procent (30-1-2023)
Lithium laat psychiatrisch patiënt langer leven (28-1-2023)
Langer leven door bèta-caroteen (9-12-2022)


Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer AKG-kuur maakt je 8 jaar jonger Slik berberine, leef 80 procent langer

Zorg voor voldoende vitamine B6 en leef langer
Als er een adequate hoeveelheid vitamine B6 in je lichaam circuleert, dan leef je mogelijk langer dan als die hoeveelheid nogal benepen is.

AKG-kuur maakt je 8 jaar jonger
Volgens reageerbuisstudies en dierstudies is AKG een razend interessant longevity-supplement. Volgens deze humane studie ook.

Slik berberine, leef 80 procent langer
Als je net zo goed reageert op berberine als labmuizen, dan kun je het aantal jaar dat je nog mag rondlopen op deze planeet met 80 procent verlengen.