Opgeladen: 6-3-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Supplementen & testosteron
Translation: Date palm seed increases testosterone levels (7-3-2021)

Dadelpitten voor meer testosteron

Dadelpitten voor meer testosteron
Een maand geleden schreven we over een onderzoek uit Egypte, waarin thee van gemalen geroosterde dadelpitten de testosteronspiegel van labratten verhoogde. Was die studie een rariteit? Leuk om over te schrijven, maar niet relevant voor de supplementenindustrie? Dat was eerlijk gezegd wel onze eerste indruk. Maar uit een stapel studies die we recent kregen toegespeeld blijkt dat er toch heus hormonaal actieve stoffen in dadels en dadelpitten aanwezig zijn...

Studie
Eén van de bewuste studies dateert uit 1999, en komt uit een laboratorium van United Arab Emirates University. Het is een dierstudie, opgezet om te bepalen over het toevoegen van dadelpitmeel aan veevoer de opbrengst van veetelers zou kunnen vergroten.

De onderzoekers experimenteerden onder meer met mannelijke Wistarratten, waarvan een deel gedurende 4 weken voer kreeg waaraan de onderzoekers gemalen dadelpitten hadden toegevoegd.

Bij sommige ratten waren de dadelpitten voorbewerkt met zuur. In dit bericht laten we dat deel van de studie buiten beschouwing. Er kwam niet zoveel uit.

Een deel van de dieren in de experimentele groep kreeg voer dat voor 7 procent uit dadelpitmeel bestond. Een ander deel kreeg voer dat voor 14 procent uit dadelpitmeel bestond.

Resultaten
Suppletie met dadelpitmeel had geen invloed op de estradiolspiegel, maar verhoogde bij de 14-procentgroep wel de concentratie testosteron in het bloed van de ratten. Bij die laatstgenoemde groep zagen de onderzoekers bovendien een significante toename van het lichaamsgewicht.


Dadelpitten voor meer testosteron


Dadelpitten voor meer testosteron


Bijwerkingen?
De onderzoekers vonden geen effect op de LH-spiegel. Het is dus niet waarschijnlijk dat de toename van de concentratie testosteron en het gewicht van de testes het werk is van een mild antiandrogeen effect van dadelpitmeel. De onderzoekers vonden ook geen afwijkingen aan de organen van de ratten.

In de publicatie beschrijven de onderzoekers ook proeven met jonge vrouwelijke ratten, die waren ontworpen om oestrogene effecten op te sporen. Ze vonden die effecten niet.

Bron:
Food Chem. 1999; 66:437-41.

Meer:
Thee van dadelpitten voor meer testosteron (8-2-2021)
Pollen van dadelpalm verhogen testosteronspiegel (24-1-2021)


Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek Reishi verhoogt testosteronspiegel Mad honey verhoogt vrij testosteron met een factor 10 in dierstudie

Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek
Een combinatie van extracten van rooibos - yep, het spul waar je thee van maakt - en de net zo alledaagse paardenbloem [in het Engels: dandelion] verhoogt de testosteronspiegel.

Reishi verhoogt testosteronspiegel
Dagelijks zouden 3-4 capsules moeten volstaan, suggereert een dierstudie.

Mad honey verhoogt vrij testosteron met een factor 10 in dierstudie
Mad honey, een honingsoort die wereldwijd in zwang is als een afrodisiacum, verhoogt de concentratie vrij testosteron in het bloed met een factor 10. Zulke mooie resultaten bereik je natuurlijk alleen in dierstudies.