Opgeladen: 30-3-2016
Opgeborgen in: Aminozuren, BCAA's Leucine
Translation: 7.12 g leucine daily stops muscle loss in elderly (6-6-2016)

Dagelijkse inname van 7.12 gram leucine stopt spierverlies door veroudering

Veroudering gaat gepaard met verlies van spiermassa. Hoe en waarom veroudering spieren afbreekt snappen wetenschappers nog steeds niet, maar misschien weten ze ondertussen wel hoe je dat proces kunt stoppen. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je elke dag via eiwitrijke voedingsmiddelen voldoende leucine binnenkrijgt. Volgens de Australische voedingswetenschapper Cameron Keith McDonald zet een dagelijkse dosis van 7.12 gram leucine spierverlies door veroudering stop.

Studie
McDonald, die is verbonden aan de University of Queensland, analyseerde gegevens van 368 Denen van 35-65. De Denen hadden meegedaan aan een onderzoek naar de relatie tussen hart- en vaatziekten, en waren ooit zes jaar gevolgd. Voor en na die periode hadden onderzoekers de lichaamssamenstelling van de studiedeelnemers gemeten. Bovendien wisten ze of de studiedeelnemers lichamelijk actief waren, en hoeveel eiwit en leucine ze binnenkregen.

Resultaten
Bij de studiedeelnemers onder de 65 vond McDonald geen duidelijke verbanden, maar bij de 65-plussers wel. In die leeftijdscategorie verloren de studiedeelnemers meer vetvrije massa [zeg maar: spiermassa] naarmate er minder leucine in hun dieet zat. In de groep met de hoogste inname van leucine was het verlies van spiermassa gelijk aan nul.

In de figuur hieronder hebben de onderzoekers andere factoren, zoals "baseline lean body mass, sex, age, energy intake and physical activity" zoveel mogelijk weggepoetst.


Dagelijkse inname van 7.12 gram leucine stopt spierverlies door veroudering


Dagelijkse inname van 7.12 gram leucine stopt spierverlies door veroudering


Conclusie
Om dagelijks 7.12 gram leucine binnen te krijgen via eiwitrijke voedingsmiddelen moet je per dagelijks per kilogram lichaamsgewicht ongeveer 1.25 gram eiwit binnenkrijgen, berekent McDonald. Als je bij die eiwitinname je eiwitten verdeelt over drie maaltijden per dag, dan krijg je per maaltijd ongeveer 2.5 gram leucine binnen. En dat is nou precies de minimale hoeveelheid waarin leucine spiergroei kan stimuleren.

Bron:
Br J Nutr. 2016 Mar 16:1-7. [Epub ahead of print].

Meer:
Leucine stimuleert spiergroei zonder training (6-10-2015)
Leucine, de myostatinremmer van de supplementenboer (7-11-2014)
Vitamine D3 versterkt de anabole werking van leucine (12-8-2013)


Leucine geeft maaltijd na krachttraining 16 procent meer anabole werking
Een shake met wei-eiwit en simpele koolhydraten bouwt na een krachttraining meer spiereiwit op als je er leucine bijdoet.

Leucine houdt spiermassa vast als je niet traint
Dierstudie.

Leucine is geen wondermiddel
Leucine werkt alleen in combinatie met andere aminozuren.