Opgeladen: 9-12-2017
Opgeborgen in: Testuitslagen
Translation: Not yet

Dit moet je weten voordat je SARM's gaat kopen

Dankzij de wilde 'supplementenmakers' - let op de aanhalingstekens, vrienden - en producenten van research chemicals kunnen sporters experimenteren met wonderbare stoffen als SARM's, de PPAR-delta-agonist GW501516, de groeihormoonverhoger MK-677 en de mitochondriale booster SR9009. Maar voordat je die grijze markt op gaat is het misschien goed als je kennis neemt van het onderzoek dat Ryan Van Wagoner en zijn collega's publiceerden in JAMA. Van Wagoner analyseerde 44 producten in zijn lab - en ontdekte dat meer dan de helft niet deugde.

Studie
Van Wagoner kocht zowel capsules van op hol geslagen 'supplementenbedrijven' - weer die aanhalingstekens - als vloeistoffen die als research chemical werden aangeboden.

In de helft van de gevallen ging het om SARM's zoals ostarine, LGD-4033, RAD140 en andarine. In de rest van de producten zaten middelen als SR9009 en GW501516 [meestal gebruikt om af te slanken] en MK-677, een ghreline-agonist die de afgifte van groeihormoon verhoogt.

Resultaten
De kans dat je op de grijze markt voor novel drugs een product koopt dat 100 procent in orde is, is kleiner dan dat je een product krijgt waarop wat is aan te merken. Vooral de kans op een ondergedoseerd product is aanzienlijk.


Dit moet je weten voordat je SARM's gaat kopenWat je moet weten voordat je SARM's gaat kopen
Wat we onder "a complete mess" verstaan, dat vertelt de tabel hieronder. Vooral de producent van het SR9009-product heeft het bont gemaakt. De stof schitterde door afwezigheid, en was vervangen door een beetje androstatrienedione. Da's hetzelfde als ATD. Meer over ATD lees je hier, hier en hier.


Dit moet je weten voordat je SARM's gaat kopenDe 4 producten waarin helemaal niks zat zie je hieronder.


Dit moet je weten voordat je SARM's gaat kopenConclusie

"The whole basis of commerce is that you buy something either on the internet or in a store, and it has a label that shows what is in the container, and it tells you what the product is and how much is being sold", vertelt onderzoeksleider Shalender Bhasin, verbonden aan de universiteit van Harvard, in een interview met CNN. [cnn.com November 29, 2017] "Just imagine, you go to the grocery store and you want to buy baby food for your children, but the contents are not what the label says, or worse, it contains something else whose safety is unknown."

Bron:
JAMA. 2017 Nov 28;318(20):2004-10.

Meer:
Niet vertrouwen, die supplementen met 2-aminoisoheptane (13-11-2017)
NVWA-rapport: van alle drie geteste afslanksupplementen, pre-workout-formules en sekssupplementen bevat er eentje verboden stoffen (27-5-2017)
Epitalonproducten grijze markt authentiek (6-10-2016)


In deze supplementen zit het verboden methylsynefrine

Er zit DNP in afslanksupplementen

Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter

In deze supplementen zit het verboden methylsynefrine
Superbe publicatie van Pieter Cohen.

Er zit DNP in afslanksupplementen
Britse analyses. Goddank gaat het om contaminatie, niet om spiking.

Labels van yohimbine-supplementen kloppen voor geen meter
Prachtstudie van Pieter Cohen.