Opgeladen: 19-6-2020
Opgeborgen in: Testuitslagen
Translation: Is DMHA present in Kigelia africana? (20-6-2020)

Zit er DMHA in Kigelia africana?

Zit er DMHA in Kigelia africana?
In de hippere pre-workout-formules, die op het moment dat we dit bericht schrijven in de webwinkels liggen, zitten extracten van Kigelia africana. En in die extracten zit het eveneens hippe stimulantium DMHA. Tenminste, dat zegt de supplementenindustrie. Uit analyses van onafhankelijke laboratoria blijkt iets anders.

DMHA
DMHA is een stimulantium dat lijkt op DMAA en DMBA. De FDA beschouwt DMHA als een stof die niet in supplementen mag zitten. [fda.gov 04/29/2019] De WADA heeft DMHA onder de naam octodrine op de Dopinglijst gezet.

Over doping gesproken, de populariteit van DMHA leidt tot dopinggevallen. Sporters die DMHA gebruiken, testen posititief op heptaminol, een ander stimulantium. In het lichaam zet DMHA om in heptaminol.


Zit er DMHA in Kigelia africana?


Natuurlijk?
Volgens de supplementenindustrie is DMHA een natuurlijke stof, en inderdaad: reviews [Brain Sci. 2018 Feb 20;8(2):34.] vertellen dat DMHA een bestanddeel is van de schors van de walnootboom Juglans regia, de nachtschadeplant Aconitum kusnezoffii en de vruchten van Kigelia africana [bovenaan deze pagina].

In 2014 hebben Australische onderzoekers in Kigelia africana inderdaad DMHA aangetroffen, [Pharmacog. Comm. 2014, 4, 10-32.] maar als je hun publicatie erbij pakt, dan zie je dat de hoeveelheid DMHA heel, heel erg klein was. Zo klein dat het bijna ondenkbaar is dat de DMHA in supplementen uit deze plant afkomstig is.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Zit er DMHA in Kigelia africana?


In 2018 kochten Amerikaanse onderzoekers, verbonden aan de University of Mississippi, 13 supplementen met DMHA en analyseerden die. [J Pharm Biomed Anal. 2018 Apr 15;152:298-305.] Ze verzamelden en analyseerden ook 15 samples van Aconitum- en Kigelia-planten.

In geen enkel plantenextract vonden de onderzoekers DMHA.

De uitkomst van de analyse van de supplementen was minder eenduidig. In 4 van de 13 supplementen zat DMHA, in de overige 9 niet. In de 4 producten waarin de Amerikanen wel DMHA aantroffen, varieerde de concentratie aanzienlijk.


Zit er DMHA in Kigelia africana?


Toen de Amerikanen de DMHA in de supplementen analyseerden, ontdekten ze dat die was gemaakt in een slordig werkende fabriek. Voor de lezers met enige chemische kennis onder ons: de DMHA in de supplementen was een mengsel van enantiomeren. Natuurlijke DMHA is slechts een enkele stof, geen mengsel.

Bovendien vonden de Amerikanen in de supplementen stoffen die tijdens de chemische synthese van DMAA ontstaan, maar die de fabrikant niet heeft kunnen of willen wegzuiveren.

Diepe zucht
Dit is niet de eerste keer dat er zoiets gebeurt. We worden er eerlijk gezegd moedeloos van.

Je kunt er op wachten. Ooit halen de rotte appels in de supplementenindustrie een streek uit die honderden mensen de dood in zal jagen. En na die fatale gebeurtenis zullen overheden wereldwijd drastische maatregelen nemen.

Hele drastische maatregelen.

Bron:
J Pharm Biomed Anal. 2018 Apr 15;152:298-305.

Meer:
DMHA gebruikt, betrapt op heptaminol (14-5-2020)
Niet vertrouwen, die supplementen met DMHA (13-11-2017)


Afslanksupplementen met Acacia rigidula deugen niet DMAA werd een sportsupplement dankzij een tikfout In 'honderd procent natuurlijke' Chinese afslankpil Lose Quickly zit lorcaserin

Afslanksupplementen met Acacia rigidula deugen niet
De helft van alle producten met Acacia rigidula bevat een synthetische analoog van amfetamine die in de natuur niet voorkomt. En de andere helft, tsja...

DMAA werd een sportsupplement dankzij een tikfout
Terwijl producenten van producten met DMAA werken aan studies die moeten aantonen dat methylhexanamine veilig is, ruiken Amerikaanse advocatenbureaus bloed.

In 'honderd procent natuurlijke' Chinese afslankpil Lose Quickly zit lorcaserin
Dit is de eerste keer dat lorcaserin opduikt in een supplement.