DMHA gebruikt, betrapt op heptaminol
Sporters die pre-workoutsupplementen gebruiken met octodrine - da's hetzelfde als DMHA - kunnen daardoor bij een dopingtest flink in de problemen komen. Niet zozeer omdat ze positief testen op DMHA, maar op een ander dopingmiddel, schrijven dopingjagers van German Sport University Cologne in Drug Testing & Analysis. De Duitsers ontdekten dat DMHA in het lichaam omzet in heptaminol.
Betrapt op heptaminol
Sinds supplementenbedrijven DMHA in hun producten zijn gaan stoppen, betrappen dopingjagers sporters op heptaminol die geen heptaminol hebben gebruikt. De Duitsers spreken in hun artikel over 2 gevallen, die allebei dateren uit 2018. De betreffende sporters hadden wel pre-workoutformules met DMHA gebruikt.
Eén van die poeders bevatte per gram 30 milligram octodrine. De fabrikant adviseerde trouwens 6 gram poeder per dag, wat neerkomt op 180 milligram octodrine per dag.
Octodrine en heptaminol
Octodrine [alias DMHA, alias 1,5-dimethylhexaneamine, alias 2-amino-6-methylheptane] is ontwikkeld in de jaren veertig van de vorige eeuw als bronchitismedicijn.
Het is een stimulerende stof, met een chemische structuur en werking die sterk lijkt op die van DMAA. Meer over DMHA lees je hier, meer over DMAA lees je hier hier, en hier.
In de jaren tien van deze eeuw is octodrine herontdekt door de supplementenindustrie, die de stof sindsdien verwerkt in pre-workoutformules, energiepillen en afslanksupplementen. In Europa zijn die producten trouwens verboden. Brussel stelt dat farmacologische stoffen niet in supplementen mogen zitten.
Sinds 2020 staat octodrine op de dopinglijst van de WADA.
Heptaminol heeft een iets complexere structuurformule dan octodrine, en een soortgelijke stimulerende werking. Heptaminol is een oud medicijn tegen een te lage bloeddruk en een verzwakte hartspier, dat halverwege de vorige eeuw is ontwikkeld en nu nog in een aantal landen op de markt is als veterinair medicijn. Het is gebruikt als doping, en staat al heel wat jaartjes op de dopinglijst.
Experiment
De onderzoekers gaven een dappere proefpersoon een dosis van 30 milligram octodrine, en monitorden vervolgens gedurende 95 uur de urine van de proefpersoon. Zoals je hieronder ziet, vonden de onderzoekers daarin meer heptaminol dan octodrine.
Conclusie
"The presence of heptaminol in a doping control sample may not only originate from an administration of heptaminol but also from the ingestion of octodrine", concluderen de Duitsers.
"Future laboratory statistics might need to outline the fact that heptaminol-related adverse analytical findings could also be the result of octodrine use
for more accurate reporting and interpretation of statistics concerning drug prevalence and (mis)use."
Bron:
Drug Test Anal. 2019;11:1761-3.
Meer:
Veertig procent van de dopinggevallen waarschijnlijk onopzettelijk (20-11-2016)
Bijna negen procent van de dopinggevallen gevolg van supplementengebruik (15-8-2015)
Dopingtest verwart sulbutiamine met boldenon (28-10-2010)
|