Opgeladen: 20-11-2016
Opgeborgen in: Opsporing van doping
Translation: No translation yet

Veertig procent van de dopinggevallen waarschijnlijk onopzettelijk

Van alle tien sporters die op doping worden betrapt hebben er vier waarschijnlijk doping gebruikt zonder dat ze dat wisten. Een stuk vlees dat door toedoen van de hormoonmaffia ramvol clenbuterol zat, kostte ze de kop. Of een crème met corticosteroidhormonen, of supplementen waaraan in het geniep anabole steroïden of amfetamines zijn toegevoegd. Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Nederlandse dopingexpert Olivier de Hon, die op vrijdag 18 november promoveerde aan de universiteit van Utrecht.

Willekeurig voorbeeld
De Japans-Braziliaanse mixed martial artist Lyoto Machida zal pas weer in 2017 in de ring verschijnen, meldden vechtsportmedia de afgelopen week. [mmafighting.com Nov 16, 2016] Tijdens een dopingcontrole was aan het licht gekomen dat Machida in zijn bloed een onmogelijke ratio DHEA:7-bèta-hydroxy-DHEA had.


Veertig procent van de dopinggevallen waarschijnlijk onopzettelijk


Veertig procent van de dopinggevallen waarschijnlijk onopzettelijkMachida had niet willens en wetens doping gebruikt, vertelde hij. Hij had wel een afslanksupplement gebruikt met 7-keto-DHEA. Hij had niet geweten dat die stof sinds 2016 op de dopinglijst stond. [dailystar.co.uk 5th April 2016] 7-Keto-DHEA zet in het lichaam om in 7-bèta-hydroxy-DHEA, en dat had de merkwaardige ratio veroorzaakt.

De commissie die Machida's geval behandelde schorste de atleet anderhalf jaar. Op een dopingovertreding zoals die van Machida staat normaliter een schorsing van twee jaar. De betrekkelijk geringe straf liet zien dat de commissie geloofde in Machida's verhaal.


Veertig procent van de dopinggevallen waarschijnlijk onopzettelijkProefschrift
Hoe vaak gebeurt dat nou? Dat vroeg Olivier de Hon, in het dagelijks leven werkzaam bij de Nederlandse Dopingautoriteit, zich af. De Hon kreeg van de WADA de geanonimiseerde gegevens van alle 1826 positieve dopingtests over de periode 2010-2012, en analyseerde die.

Het resultaat zie je hieronder. Deze tabel staat op pagina 79 van De Hons proefschrift. Het hoofdstuk waarin de tabel staat zal binnenkort worden gepubliceerd in Substance Use & Misuse. [Webstek]


Veertig procent van de dopinggevallen waarschijnlijk onopzettelijkVan elke tien atleten die positief hadden getest op iets wat op de dopinglijst stond, hadden er vier minder straf gekregen dan de twee jaar schorsing die op zo'n over overtreding stond. Dat kan eigenlijk alleen maar betekenen dat veel betrapte sporters inderdaad niet wisten dat ze doping gebruikten.

Supplementen
Wijzelf, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, vermoeden dat voedingssupplementen met farmacologische bestanddelen de grootste veroorzakers van deze opmerkelijke cijfers zijn. Als je wilt weten waarop wij die boute uitspraak baseren, moet je hier maar even kijken.

Verandering nodig
In een interview met sportprogramma Langs De Lijn vertelde De Hon dat hij vond dat het huidige dopingbeleid moest veranderen. [nos.nl 16 november 2016] "Er zal altijd een anti-dopingbeleid nodig zijn. Maar nu zijn er te veel regels. Nog even en het systeem bezwijkt onder zijn eigen gewicht en dat moet je niet willen. Daar is het veel te belangrijk voor."

Bron:
Hon, O. de (2016). Striking the right balance: effectiveness of anti-doping policies. Utrecht: Universiteit Utrecht.

Meer:
Bijna negen procent van de dopinggevallen gevolg van supplementengebruik (15-8-2015)
In een kwart van de Nederlandse supplementen zitten hormonen (2-3-2004)


Hordenloper Simon Vroemen: supplementen met methandienone kostten me de kop
Affaire uit 2008. Smoes of waarheid?

Dopingtest verwart sulbutiamine met boldenon
In tientallen sportsupplementen zit een mild-stimulerende stof die gangbare dopingtests kunnen verwarren met het anabole steroid boldenon.

In Jungle Warfare zat delta-6-methyltestosteron
ALRI stopte een anabool steroid, waarmee Sterling-Winthrop experimenteerde in de vroege jaren zestig, in een supplement voor bodybuilders.