Opgeladen: 29-7-2016
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Suppletie voor meer testosteron, Suppletie voor duuratleten
Translation: One gram bromelain daily maintains testosterone levels after heavy exertion (15-12-2016)

Een gram bromelaïne per dag houdt bij zware inspanning de testosteronspiegel op peil

Bij zware lichamelijke inspanning zoals het lopen van een marathon zakt de testosteronspiegel. Onderzoekers van de University of Tasmania hebben misschien een manier ontdekt om dat te voorkomen. Suppletie met een gram bromelaïne per dag houdt de concentratie testosteron in het bloed tijdens perioden van intensieve inspanning op peil, schrijven ze in de European Journal of Sport Science.

Bromelaïne
Bromelaïne is een enzym in de ananasplant [Biochem J. 1990 Mar 15;266(3):869-75.] dat eiwitten in stukje knipt. De voedingsmiddelenindustrie gebruikt bromelain om vlees mals te maken, artsen om wonden sneller te laten genezen - en de supplementenindustrie stopt het in producten die sporters moeten helpen om sneller te herstellen van hun trainingen.

Studie

De onderzoekers verdeelden 15 goed getrainde mannelijke wielrenners, die allemaal actief waren op nationaal niveau, in een placebogroep en een suppletiegroep. De laatstgenoemde groep slikte dagelijks een gram of 4500 GBU bromelaïne. Dat is een redelijke dosering. De meeste bromelaïnesupplementen bevatten ongeveer een halve gram bromelaïne per capsule.

De onderzoekers gebruikten een product van het Australische Bio Concepts. Dat bedrijf betaalde echter niet mee aan het onderzoek. Dit was dus geen gesponsorde studie.

Het experiment nam 6 dagen in beslag. In die periode participeerden de renners in een zesdaagse competitie, waarin ze een kleine honderd kilometer per dag aflegden. Tijdens het evenement monitorden de onderzoekers het bloed van de proefpersonen.

Resultaten
In de placebogroep daalde de testosteronspiegel tijdens het experiment. In de suppletiegroep bleef die daling echter binnen de perken.


Een gram bromelaine per dag houdt bij zware inspanning de testosteronspiegel op peilHoe suppletie met bromelaïne de testosteronspiegel precies op peil houdt snappen de onderzoekers niet. Antikatabolisme speelde in ieder geval geen rol van betekenis. De onderzoekers vonden geen noemenswaardige effecten van bromelaïne op de concentratie van de enzymen LDH en CK in het bloed. Dat zijn merkers voor spierafbraak.


Een gram bromelaine per dag houdt bij zware inspanning de testosteronspiegel op peilConclusie
"This investigation provides evidence to support the relevance of further research into the effects of bromelain supplementation for recovery and subsequent exercise performance in endurance athletes", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Eur J Sport Sci. 2016;16(2):206-12.

Meer:
Supplement met bromelain en papain versnelt spierherstel (11-12-2009)


Melkzuur, meneer - u weet wel waarom
Als je een krachttraining afsluit met een korte, explosieve oefening waarbij je spieren extra veel melkzuur aanmaken, dan verhoog je daarmee waarschijnlijk je natuurlijke aanmaak van testosteron.

Melkzuur als testosteronverhogend supplement
Melkzuur komt vrij tijdens korte en intensieve inspanning. Na korte en intensieve inspanning maakt het lichaam ook meer testosteron aan. Is er een verband tussen die twee verschijnselen?

Meer testosteron, minder cortisol na training dankzij phosphatidylserine
Geef mannen tien dagen achtereen elke dag zeshonderd milligram van het spul en laat ze zich daarna een kwartiertje inspannen. Je zult zien dat ze meer testosteron en minder cortisol aanmaken dan mannen die geen phosphatidylserine slikken.