Opgepoetst: 28-1-2019
Opgeladen: 3-11-2015
Opgeborgen in: Fenegriek, Supplementen voor meer testosteron, Plantaardige extracten
Translation: No translation yet

Verhoogt fenegriek de testosteronspiegel?

In tientallen supplementen die de testosteronspiegel moeten verhogen vind je extracten van fenegriek - Latijnse naam: Trigonella foenum-graecum. Of die echt werken? Volgens studies, die zijn betaald door een producent van fenegriek-extracten, wel. In 2014 publiceerden Indiase onderzoekers nog een gesponsorde humane studie waarin suppletie met het fenegriek-extract de testosteronspiegel van 16 gezonde mannen verhoogde. Maar eerlijk gezegd weten we niet wat we van dat onderzoek moeten denken.

Studie
Het onderzoek waarover we het hebben verscheen in de Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research. [Asian J Pharm Clin Res, Vol 7, Suppl 2, 2014, 177-181.] Van de vijf auteurs werkten er vier bij Indus Biotech, een eentje daarvan was de onderzoeksleider. Indus Biotech produceert diverse extracten uit fenegriek, en bekostigde de studie.

De onderzoekers lieten hun proefpersonen bij twee verschillende gelegenheden opdraven in een ziekenhuislaboratorium. De ene keer gaven de onderzoekers de mannen 600 milligram van het door Indus Biotech geproduceerde IND9, een "glycosides based standardized fenugreek seed extract", de andere keer een placebo. Een uur voordat de mannen de capsules slikten, en de eerste twee uur daarna, mochten ze niets eten.

Resultaten
In de tien uur die volgden, dus tot zes uur 's avonds, bepaalden de onderzoekers de concentratie testosteron in het bloed van de proefpersoon. Ze keken naar het totale testosteron [TT], het vrije testosteron [FT] en het bioactieve testosteron [BT]. En snotverdulleme! Fenegriek verhoogde de concentratie testosteron.

In de figuur hieronder staat mFT voor gemeten vrij testosteron en cFT voor de berekende concentratie vrij testosteron.


Verhoogt fenegriek de testosteronspiegel?


Raar
Zoals je hierboven ziet, steeg in de loop van de dag onder alle omstandigheden de concentratie testosteron. Nadat de mannen fenegriek hadden geslikt was die stijging echter geprononceerder. En dat is merkwaardig. En dan bedoelen we niet dat fenegriek de testosteronspiegel verhoogt, maar het patroon dat de onderzoekers in beide groepen rapporteren.

Als mannen 's ochtends vroeg wakker worden is hun testosteronspiegel hoog. In de loop van de dag zakt hij, en die daling gaat doordat totdat mannen in slaap zijn gevallen. Dan slaat hun hormonale machinerie aan, en piekt de concentratie testosteron in hun bloed. Dat bioritme zien we niet terug in dit onderzoek.

Ook raar
In 2010 publiceerden onderzoekers van Indus Biotech nog een dierstudie, waarin ze de effecten van fenegriek op de testosteronspiegel van ratten bestudeerden. Die waren er niet. In 2010 gaven Amerikaanse onderzoekers in een eveneens door Indus Biotech gesponsorde studie fenegriek aan bodybuilders. Toen verhoogde fenegriek de testosteronspiegel weer wel.

Bron:
Asian J Pharm Clin Res, Vol 7, Suppl 2, 2014, 177-181.

Meer:
Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders (19-2-2013)
Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon (29-6-2011)
Fenegriekextract Testofen geeft mannen meer zin in seks (26-6-2011)


Uur extra slaap verhoogt testosteronspiegel met 12 procent Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen Gezond leven verhoogt je testosteronspiegel

Uur extra slaap verhoogt testosteronspiegel met 12 procent
Epidemiologische studie.

Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen
Humane studie.

Gezond leven verhoogt je testosteronspiegel
Epidemiologie.