Opgepoetst: 29-4-2022
Opgeladen: 29-6-2012
Opgeborgen in: Fenegriek, Groeihormoon, Plantenextracten
Translation: Is fenugreek a growth hormone booster? (11-8-2011)

Fenegriek voor meer groeihormoon?

Je kent fenegriek - wetenschappelijke naam: Trigonella foenum-graecum - misschien als een kruid dat volgens sommige studies de testosteronspiegel verhoogt en de verhouding spiermassa-vetmassa verbetert. Misschien dat je hetzelfde fenegriek ooit nog zal tegenkomen in supplementen die de groeihormoonspiegel moeten verhogen. Koreaanse onderzoekers van Yeungnam University ontdekten dat effect door proeven met cellen van ratten.


Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon


Studie
De onderzoekers kwamen de groeihormoon-stimulerende werking van fenegriek op het spoor toen ze een fenegriekextract op methanolbasis screenden met cellen uit de hypofyse van ratten.

De hypofyse is een klier in de hersenen, die behalve de testosteron-stimulerende hormonen LH en FSH ook groeihormoon afgeeft. De activiteit van de hypofyse neem toe als de hypothalamus - een andere klier in de hersenen - meer LHRH en meer GHRH aanmaakt.

De Koreanen zijn op zoek naar stoffen die de afgifte van groeihormoon stimuleren voor producten tegen botontkalking, spierafbraak en andere verouderingsverschijnselen.

In 2007, 2003 en 2004 publiceerden ze studies waarin glycyrrhizin en glycyrretic-acid in Glycyrrhizae Radix, 1-monopalmitine en 1-monolinoleine in Astragalus membranaceus en puerarine in Pueraria thunbergiana de groeihormoonafgifte verhoogden.


Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon


Resultaten
In dit onderzoek, dat in 2008 verscheen in Chemistry & Biodiversity, verhoogde het volledige methanol-extract van fenugriek de afgifte van groeihormoon met bijna 2200 procent, vertelt de tabel hieronder. De concentratie waarbij dat gebeurde was uitzonderlijk hoog: 1 milligram per milliliter.

Toen de onderzoekers verbindingen uit het extract isoleerden en die afzonderlijk betsudeerden, bleek dat vooral twee bestanddelen actief waren: fenugreek saponin I (verbinding 1) en dioscin (verbinding 9). Die verhoogden de groeihormoonafgifte met respectievelijk een factor 13 en 18 bij een concentratie van 20 microgram per milliliter.


Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon


Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon


Conclusie
In steeds meer - praktisch altijd door producenten betaalde - studies hebben fenegriekextracten effecten die interessant zijn voor sporters. Ze verhogen de spiermassa en de spierkracht, stimuleren de verbranding van vet en het duurvermogen en vergroten de libido.

De theorie die de werking van fenegriekextracten moet verklaren is dat bestanddelen van fenegriek de aanmaak van testosteron verhogen. En dat doet fenegriek inderdaad, maar niet in een mate waarbij je de gemeten effecten kunt verwachten.

De Koreaanse studie verklaart misschien die paradox. Fenegriek werkt, maar werkt anders.

Bron:
Chem Biodivers. 2008 Sep;5(9):1753-61.

Meer:
Eén capsule per dag met het nieuwe fenegriekextract Furosap verhoogt concentratie vrij testosteron (21-7-2017)
Fenegriek-extract Testofen vertweevoudigt seksuele activiteit in mannelijke veertigplussers (19-2-2016)
Verhoogt fenegriek de testosteronspiegel? (3-11-2015)


Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders Fenegriek verbetert werking creatine Fenegriekextract verhoogt testosteronspiegel in vrouwen

Fenegriek verhoogt testosteronspiegel in bodybuilders
Deze studie suggereert dat fenegriek een antioestrogene werking heeft.

Fenegriek verbetert werking creatine
Sporters nemen creatine beter op in combinatie met 50-100 gram snel opneembare koolhydraten die de glucosespiegel opjagen. Niet alle krachtsporters zijn daarvan gecharmeerd.

Fenegriekextract verhoogt testosteronspiegel in vrouwen
Deze humane en gesponsorde studie verscheen in 2015 in Phytotherapy Research.