29.06.2011

Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon

Je kent fenegriek - wetenschappelijk naam: Trigonella foenum-graecum - misschien als een kruid dat volgens sommige studies de testosteronspiegel verhoogt en de verhouding spiermassa-vetmassa verbetert. Misschien dat je hetzelfde fenegriek binnenkort ook kent als een bestanddeel van supplementen die de groeihormoonspiegel moeten verhogen. Koreaanse onderzoekers van Yeungnam University ontdekten dat effect door proeven met cellen van ratten.

Studie
De onderzoekers kwamen de groeihormoonstimulerende werking van fenegriek op het spoor toen ze een fenegriekextract op methanolbasis screenden met cellen uit de hypofyse van ratten. De hypofyse is een klier in de hersenen, die behalve de testosteronstimulerende hormonen LH en FSH ook groeihormoon afgeeft. De activiteit van de hypofyse neem toe als de hypothalamus - een andere klier in de hersenen - meer LHRH en meer GHRH aanmaakt.

De Koreanen zijn op zoek naar stoffen die de afgifte van groeihormoon stimuleren voor producten tegen botontkalking, spierafbraak en andere verouderingsverschijnselen. In 2007, 2003 en 2004 publiceerden ze studies waarin glycyrrhizin en glycyrretic-acid in Glycyrrhizae Radix, 1-monopalmitin en 1-monolinolein in Astragalus membranaceus en puerarin in Pueraria thunbergiana de GH-afgifte verhoogden.

Resultaten
In dit onderzoek, dat in 2008 verscheen in Chemistry & Biodiversity, verhoogde het volledige methanol-extract de afgifte van groeihormoon met bijna 2200 procent, vertelt de tabel hieronder. De concentratie waarbij dat gebeurde was uitzonderlijk hoog: 1 mg per milliliter.

Toen de onderzoekers verbindingen uit het extract isoleerden en die afzonderlijk betsudeerden, bleek dat vooral twee bestanddelen actief waren: fenugreek saponin I (verbinding 1) en dioscin (verbinding 9). Die verhoogden de GH-afgifte met respectievelijk een factor 13 en 18 bij een concentratie van 20 microgram per milliliter.


Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon


Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon


Fenegriek verhoogt ook afgifte groeihormoon


Conclusie
In steeds meer - praktisch altijd door producenten betaalde - studies hebben fenegriekextracten effecten die interessant zijn voor sporters. Ze verhogen de spiermassa en de spierkracht, stimuleren de verbranding van vet en het duurvermogen en geven mannen meer zin in seks. De theorie die de werking van fenegriekextracten moet verklaren is dat die de aanmaak van testosteron verhogen. En dat doet fenegriek inderdaad, maar niet in een mate waarbij je de gemeten effecten kun verwachten.

De Koreaanse studie verklaart misschien die paradox. Fenegriek werkt, maar werkt anders.

Bron:
Chem Biodivers. 2008 Sep;5(9):1753-61.

Meer:
Drinken tijdens cardio verhoogt je groeihormoonspiegel (26-1-2011)
Lichaamseigen groeihormoon houdt oudere sporters jong (15-3-2010)
Melatonine voor cardio verhoogt groeihormoon-afgifte (16-5-2009)