Opgepoetst: 17-3-2021
Opgeladen: 20-11-2012
Opgeborgen in: Suppletie voor meer testosteron, Plantenextracten
Translation: How a flavonoid in parsley boosts testosterone levels (23-12-2012)

Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt

In alledaagse plantaardige voedingsmiddelen, zoals sellerie, uien en peterselie zitten testosteronverhogende stoffen. Als we ouder worden kunnen ze voorkomen dat onze aanmaak van testosteron afneemt. Dat ontdekten onderzoekers van Texas Tech University. In de Journal of Nutritional Biochemistry beschrijven ze hun proeven met apigenine, een veelbelovende testosteronverhoger die in hoge concentraties aanwezig is in peterselie.

Testosteron & veroudering
De onderzoekers van Texas Tech werken aan methoden die het proces van veroudering minder schadelijk moeten maken, en dus ook aan technieken die de daling van de testosteron-spiegel in oudere mannen verminderen.

Het zakken van de testosteronspiegel werkt verlies van spiermassa, botmassa en libido in de hand, maar versnelt ook neurologische aandoeningen als de ziekte van Alzheimer. Een hoge testosteronspiegel beschermt mannen tegen de ziekte, zeggen epidemiologische studies. [Neurology. 2004 Jan 27;62(2):188-93.] Volgens dierstudies komt dat omdat testosteron in de hersenen de aanmaak van beta-amyloide peptides en hyperfosforylering van het tau-eiwit afremt. [J Neurochem. 2003 Nov;87(4):1052-5.]

Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt
De afname van de aanmaak van testosteron als mannen ouder worden is volgens de onderzoekers onder meer het gevolg van de toenemende activiteit van het enzym cyclooxygenase-2 [COX2] in de testes. Het COX2-enzym speelt een rol bij de omzetting van metabolieten van n-6-vetzuren in thromboxane A2. [Schema]

De testosteronproducerende Leydigcellen van de testes heeft receptoren voor thromboxane-A2. Via die receptoren activeert thromboxane-A2 het eiwit DAX-1, en DAX-1 remt het steroidogenic acute regulatory [StAR] protein.

Het StAR-eiwit speelt een sleutelrol bij de omzetting van cholesterol in testosteron. Het is dan ook niet verwonderlijk dat toediening van een COX2-remmer in oude ratten de testosteronspiegel verhoogt. [Endocrinology. 2003 Aug;144(8):3368-75.]

Apigenine
Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt
Een natuurlijke stof die de werking van de thromboxane-A2-receptor dwarsboomt is apigenine, ontdekten de Texanen toen ze een grotere groep stoffen screenden.

Apigenine zit in groenten en kruiden. De beste bronnen zijn peterselie en sellerie. Een ons peterselie bevat 300 milligram apigenine, een ons selleriebladeren 56 milligram. Als je een beetje googelt kun je supplementen vinden die 50 milligram apigenin per capsule bevatten.


Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt


In vitro-studie
De figuur hieronder laat zien wat er gebeurt als je Leydigcellen uit de testes van muizen in reageerbuizen blootstelt aan apigenine. De aanmaak van de steroidhormonen testosteron en progesteron gaat omhoog, net als die van het StAR-eiwit. De aanwezigheid van de second messenger cAMP is een voorwaarde.


Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt


Conclusie
"The present study demonstrates that apigenin is able to enhance StAR gene expression and steroid hormone production in mouse Leydig cells by blocking the thromboxane A2 receptor and reducing the transcriptional repressor DAX-1", concluderen de Texanen.

"It also suggests the potential for a dietary approach for the enhancement of steroidogenesis in aging Leydig cells. Further studies are needed to examine the efficacy of dietary apigenin on testosterone biosynthesis and its effects on the health of aging males."


Hoe een flavonoid in peterselie de testosteronspiegel verhoogt


Bron:
J Nutr Biochem. 2011 Mar;22(3):212-8.

Meer:
Luteoline, nog een testosteronbooster uit peterselie (24-3-2020)
Fikse dosis van chrysine, een flavonoid in honing, verhoogt aanmaak van testosteron (28-11-2012)
Icariine, een flavonoid in Horny Goat Weed, verhoogt de testosteronspiegel (30-10-2010)


Stress en vermoeidheid zijn net zulke sterke testosteronverlagers als leeftijd Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers

Stress en vermoeidheid zijn net zulke sterke testosteronverlagers als leeftijd
Leeftijd is een belangrijke bepalende factor van de hoeveelheid testosteron die in het lichaam van mannen circuleert, maar het is niet de enige. Stress en vermoeidheid zijn net zo belangrijk.

Meer testosteron en minder estradiol bij koffiedrinkers
In het bloed van koffiedrinkers circuleert een beetje meer testosteron en een beetje minder estradiol dan in het bloed van niet-koffiedrinkers.

Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers
Als dikke vijftigers gezonder gaan leven, stijgt de concentratie testosteron in hun bloed.