Opgeladen: 28-11-2015
Opgeborgen in: Testosteron & leefstijl
Translation: Lifestyle improvements boost testosterone level in over fifties (1-1-2016)

Verbetering van leefstijl verhoogt testosteronspiegel vijftigers

Als dikke vijftigers gezonder gaan leven, stijgt de concentratie testosteron in hun bloed. Dat ontdekten gezondheidswetenschappers van de universiteit van Tsukuba in Japan, in een experiment waarin 44 dikke en inactieve mannen gingen joggen en op dieet gingen. Leefstijlverbetering is een alternatief voor hormoontherapie.

Testosteron & gezondheid
Als mannen ouder worden zakt hun testosteronspiegel. Vijftien jaar geleden schreven wetenschappers die daling toe aan het verouderingsproces, maar door epidemiologische studies weten we nu dat er meer aan de hand is.

Als mannen ouder worden, worden ze in de regel ook steeds ongezonder. ze worden dikker, hun gevoeligheid voor insuline vermindert, ze ontwikkelen hart- en vaatziekten en worstelen met stress. Volgens epidemiologische studies is het niet alleen veroudering, maar ook die afnemende gezondheid die de daling van de testosteronspiegel veroorzaakt. Meer daarover lees je hier.

Kun je dat negatieve effect van een ongezonde leefstijl op de testosteronspiegel ook omdraaien? Gaat de testosteronspiegel van mannen omhoog als ze beter op hun eten gaan letten, gaan bewegen en hun voorraad overtollig lichaamsvet verminderen? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden.

Studie
De onderzoekers lieten hun proefpersonen - mannen van in de vijftig, met een BMI van gemiddeld 29 - gedurende twaalf weken drie keer per week een uurtje bewegen onder begeleiding van een trainer. Die beweging bestond uit wandelen in een stevig tempo en joggen. Naarmate de tijd verstreek voerden de mannen de intensiteit waarmee ze bewogen geleidelijk op.

Tegelijkertijd gingen de mannen op dieet. Ze streefden naar een calorische inname van 1680 kilocalorieën per dag, en probeerden hun energie voor een kwart uit eiwitten te halen, voor een kwart uit vetten en voor de helft uit koolhydraten.

Resultaten
De mannen verloren bijna 12 kilo. De concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL in hun bloed zakte, net als de concentratie van de triglyceriden en insuline. De mannen werden fitter, en hun bloeddruk nam af.


Testosteronspiegel stijgt door beetje joggen en een niet streng dieet


Testosteronspiegel stijgt door beetje joggen en een niet streng dieet


Vooral de systolische bloeddruk - de bloeddruk tijdens de hartslag - nam af. Dat zie je linksboven. Rechtsboven zie je het effect van de leefstijlverandering op de testosteronspiegel. Die steeg van 12.3 naar 13.2 nanomol per liter.

Er was een verband tussen de daling van de bloeddruk en de stijging van de testosteronspiegel, ontdekten de Japanners. Hoe groter de afname van de systolische bloeddruk, hoe groter de stijging van de testosteronspiegel.


Testosteronspiegel stijgt door beetje joggen en een niet streng dieet


Conclusie
De Japanners speculeren dat die stijging van de testosteronspiegel voor een gedeelte de vermindering van de bloeddruk veroorzaakt. Wijzelf, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, vermoeden dat het verband precies andersom in elkaar zit. Wijzelf denken dat de daling van de bloeddruk de testosteronspiegel heeft laten stijgen, en niet andersom.

Waar we die wijsheid vandaan halen, lees je hier.

Bron:
Endocrine Journal 2015, 62 (5), 423-430.

Meer:
Overgewicht halveert testosteronspiegel in tieners (2-10-2012)
Afvallen maakt dikke mannen mannelijker (6-9-2011)
Dikke buik neutraliseert DHT (2-12-2010)


Chanel No. 22 verhoogt T-spiegel bij mannen, Axe bij vrouwen
Geuren kunnen de testosteronspiegel verhogen.

Olijfolie helpt krachtsporters aan een hoge testosteronspiegel
MUFA's maken een man van je.

Verhoog je testosteronspiegel - doe je eigen ding
Meedoen aan de rat race is fnuikend voor je anabole hormonen.