Opgepoetst: 8-5-2019
Opgeladen: 20-4-2016
Opgeborgen in: Vitamines, Vitamine B, Duursportsupplementen
Translation: Fursultiamine makes physical exercise less tiring (9-6-2016)

Fursultiamine maakt lichamelijke inspanning minder vermoeiend

Toediening van fursultiamine, een synthetische analoog van vitamine B1, vermindert vermoeidheid tijdens langdurige inspanning. Dat schrijven Koreaanse sportwetenschappers in de Journal of Exercise Nutrition & Biochemistry. De Koreanen vermoeden dat fursultiamine in de spiercellen de omzetting van glucose in energie efficiënter laat verlopen.


Fursultiamine maakt lichamelijke inspanning minder vermoeiend


Thiamine, maar dan beter
Thiamine of vitamine B1 speelt een sleutelrol bij de omzetting van koolhydraten uit de voeding in energie voor de cellen. Vooral in Japan bestuderen onderzoekers sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw natuurlijke en synthetische analogen van thiamine, in de hoop dat ze stuiten op een ergogeen middel dat het metabolisme van cellen opvoert.

Fursultiamine is zo'n analoog. Linksboven zie je de structuurformule van fursultiamine, rechtsboven die van thiamine. Fursultiamine komt makkelijker de cellen binnen dan thiamine, maar zet daarna om in thiamine.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met negen studentes. De ene keer slikten die gedurende vier weken elke dag een placebo, de andere keer moesten de studentes gedurende vier weken vijf keer per week drie kwartier fietsen op 70 procent van hun maximale zuurstofopname. Weer een andere keer slikten de studentes gedurende vier weken elke dag een fikse dosis fursultiamine: 10 milligram per kilogram lichaamsgewicht. We weten eerlijk gezegd niet of fursultiamine in die dosis bijwerkingen heeft.

Nadat de vier weken waren afgelopen moesten de studentes 60 minuten fietsen op 70 procent van hun maximale zuurstofopname.

Minder moe
De studentes rapporteerden meer vermoeidheid door het fietsen. De training verminderde de toename van de vermoeidheidscores. De toediening van fursultiamine had evenveel effect.


Fursultiamine maakt lichamelijke inspanning minder vermoeiend


Minder melkzuur, minder ammonia
De training verminderde tijdens het uurtje fietsen de toename van de concentratie melkzuur en ammonia in het bloed. De suppletie had eenzelfde effect.


Fursultiamine maakt lichamelijke inspanning minder vermoeiend


Fursultiamine maakt lichamelijke inspanning minder vermoeiend


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat fursultiamine de omzetting van glucose in energie soepeler laat verlopen.

Conclusie
"Thiamine supplementation for more than 4 weeks brings significant effect on energy metabolism during exercise, decreases the lactate and ammonia concentration and the rating of perceived exertion", resumeren de onderzoekers. "It also positively affects anti-fatigue and may be used as an effective treatment similar to the endurance training."

De Koreanen pleiten voor verder onderzoek naar de combinatie van suppletie en training, en de wisselwerking tussen beweging, thiamine-analogen en snel opneembare koolhydraten zoals glucose.

Het onderzoek is betaald door de Koreaanse overheid.

Bron:
J Exerc Nutr Biochem 2013;17(4):189-198.

Meer:
Dierstudie: vitamine B1-precursor fursultiamine vergroot uithoudingsvermogen (12-12-2009)


Een fikse dosis vitamine B1 vergroot de spiermassa

Een dieet met veel thiamine vermindert de kans op een depressie

Een supplement met 50 milligram vitamine B1 maakt opgewekter en verbetert het reactievermogen

Fikse dosis vitamine B1 vergroot de spiermassa
Bij kippen. Onderzoek uit Japan.

Dieet met veel thiamine vermindert kans op depressie
Epidemiologische studie.

Supplement met 50 milligram vitamine B1 maakt opgewekt en verbetert reactievermogen
Humane studie.