17.05.2012

Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen

Op zoek naar een koolhydraatrijke preworkout-snack? En sta je huiverig tegenover al die producten die bomvol geraffineerde suikers zitten? Volgens onderzoekers van Oklahoma State University verhogen gedroogde pruimen je IGF-1-spiegel.

We hebben al vaker geschreven over het merkwaardige effect van gedroogde pruimen op de IGF-1-spiegel. Toen ging het om dierstudies, maar dit keer hebben we het over een humaan onderzoek waarin dried plums hetzelfde deden in post-menopauzale vrouwen van gemiddeld 55 jaar.

De onderzoekers vroegen zich af of gedroogde pruimen botontkalking kunnen voorkomen. Pruimen bevatten selenium en boron, spoorelementen die nodig zijn voor de aanmaak van botweefsel, en de fenolen neochlorogenic acid [structuurformule linksonder] en chlorogenic acid [structuurformule rechtsonder].

Door hun bestanddelen hebben gedroogde pruimen een hoge oxygen radical absorbance capacity. Dat houdt in dat er minder vrije radicalen in het bloed zitten van mensen die gedroogde pruimen eten. Vrije radicalen versnellen botafbraak.

In 1999 publiceerden de onderzoekers een abstract over een dierstudie waarin gedroogde pruimen in ratten de botmassa verhoogden. [J Bone Miner Res 1999;14:S394.] Die studie was bijzonder, want de ratten maakten geen estradiol meer aan. Toen de proef begon was hun botmassa al gaan afnemen.

Het is niet zo moeilijk om met voeding de botmassa in gezonde en jonge proefdieren te verhogen, maar het is bijna ondoenlijk om dat voor elkaar te krijgen in proefdieren die geen estradiol meer aanmaken. Ook in studies waarin post-menopauzale vrouwen trainen met gewichten stopt weliswaar de botafbraak, maar zit een toename van de botmassa er niet in.

De onderzoekers wilden met hun studie nagaan of gedroogde pruimen ook bij mensen de botopbouw laten toenemen, en lieten 20 vrouwen gedurende 3 maanden elke dag 100 gr gedroogde pruimen eten. Dat zijn er een stuk of 12.

Honderd gram gedroogde pruimen zijn goed voor 240 kcal. Die komen vooral uit glucose en fructose, maar ook uit het moeilijk verteerbare sorbitol. In 100 gr gedroogde pruimen zit ongeveer 15 gr sorbitol. Als je er gevoelig voor bent kan die dosis laxerend werken. Bij de meeste mensen werkt sorbitol pas laxerend bij een inname van 22-30 gr. De onderzoekers verloren slechts 1 proefpersoon vanwege dat effect.

Een controlegroep at gedroogde appels.


Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen


Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen


Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel in mensen


In de experimentele groep steeg de concentratie van het enzym bone-specific alkaline phosphatase [BSAP] met 5.8 procent. BSAP is een merker voor botopbouw.

Bovendien steeg in de experimentele groep de concentratie IGF-1 met 17 procent. IGF-1 is anabool in botweefsel, maar ook in spierweefsel.

"The increased rates of markers of bone formation by dried plums further support our animal findings that dried plum consumption may be beneficial in maintaining skeletal health in postmenopausal women", schrijven de onderzoekers. "Longer-term studies assessing BMD and bone mineral content are necessary to confirm the positive effects of dried plums on bone in postmenopausal women."

Op de YouTube-clip hieronder zie je een interview met Bahram Arjmandi, de eerste auteur van deze studie.Arjmandis onderzoek is betaald door de California Dried Plum Board.

Bron:
J Womens Health Gend Based Med. 2002 Jan-Feb;11(1):61-8.

Meer:
Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel en maken botten sterker (20-10-2006)