Opgeladen: 29-7-2018
Opgeborgen in: Psychologie, Positieve Psychologie
Translation: Investing in others makes you happier (30-7-2018)

Meer tijd besteden aan anderen maakt gelukkiger, werken aan jezelf niet

Als je serieuze pogingen wilt doen om gelukkiger wilt worden, probeer dan om meer energie en tijd te besteden aan andere mensen. Die aanpak sorteert meer effect dan werken aan jezelf. Dat rapporteren Duitse psychologen van het Max Planck Institute for Human Development in Berlijn binnenkort in Psychological Science.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die in 2014-2015 waren verzameld in de German Socio-Economic Panel Study. Ze hadden gegevens van 582 studiedeelnemers die in 2014 hadden verteld welke strategieën ze zouden volgen om zichzelf beter te voelen. De onderzoekers hadden ook gegevens van 596 studiedeelnemers die zulke plannen niet hadden.

In zowel 2014 als in 2015 bepaalden de onderzoekers hoe content de studiedeelnemers met hun leven waren.

Resultaten
Het uitvoeren van strategieën om gelukkiger te worden had geen invloed op het levensplezier van de studiedeelnemers in 2015.


Meer tijd besteden aan anderen maakt gelukkiger, werken aan jezelf niet

Meer tijd besteden aan anderen maakt gelukkiger, werken aan jezelf nietDat veranderde toen de onderzoekers een onderscheid maakten tussen strategieën die sociaal van aard waren - bijvoorbeeld: 'anderen helpen' - en strategieën die dat niet waren - bijvoorbeeld: 'stoppen met roken'. De eerstgenoemde categorie strategieën vergrootte het levensgeluk, de andere categorie niet.

Hoe het uitvoeren van een sociale strategie om jezelf beter te voelen resulteert in meer levensgeluk zie je hieronder. Een deel van de verklaring is dat het doorbrengen van tijd in het gezelschap van anderen gelukkiger maakt.


Meer tijd besteden aan anderen maakt gelukkiger, werken aan jezelf nietConclusie
"Beyond new insights into how people can potentially increase their happiness, our research underscores the crucial role that other people play in our lives", resumeren de onderzoekers.

"Social relationships and affiliations have powerful effects on health; loneliness and social isolation have even been associated with increased mortality. Our analyses further strengthen the notion that investments in social relationships are an important leverage point for achieving a healthy, long, and happy life."

Bron:
Psychol Sci. 2018 May 1:956797618761660. doi: 10.1177/0956797618761660. [Epub ahead of print].

Meer:
Geld weggeven maakt gelukkig (12-7-2017)
Intelligente mensen gelukkiger op zichzelf dan in gezelschap van vrienden 21.12.2016
Geluk, dankbaarheid en andere positieve emoties verlengen de levensduur met tien jaar (6-5-2013)


Vasthouden aan positieve gevoelens bij tegenslag verlengt levensduur
Psychologische stress is ongezond, en verkort volgens legio wetenschappelijke studies de levensduur. Tenminste, als je daar niet mee kunt omgaan.

Tevreden mannen leven langer, tevreden vrouwen niet
Als je tevreden bent met wat het leven je heeft gebracht, dan leef je langer. Life satisfaction is dus een longevity-factor. Als je een man bent.

Vitamine S verlengt levensduur
Vitamine S - lees: het totaal aan sociale contacten in je leven - verlengt je levensduur. Naarmate je ouder bent, is je RDA hoger.