06.10.2011

Grape Seed Extract beschermt tegen prostaatkanker

Mannen die langdurig een forse dosis Grape Seed Extract slikken hebben 62 procent minder kans op prostaatkanker dan mannen die het supplement niet gebruiken. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Washington toen ze 35.000 mannen van 50-76 jaar ongeveer 6 jaar volgden.

De studie, die is verschenen in Nutrition and Cancer, is een onderdeel van de Vitalstudie. Dat is een epidemiologisch onderzoeksproject naar de positieve effecten van langdurig supplementengebruik. Deze deelstudie ging specifiek over prostaatkanker.

De onderzoekers keken in hun studie naar het gebruik van supplementen waarvan je zou kunnen verwachten dat ze de kans op prostaatkanker kunnen verminderen, zoals Grape Seed Extract, chondroitin, Q10, visolie, knoflook, Ginkgo biloba, ginseng, glucosamine en uiteraard saw palmetto.

Van die supplementen verminderde alleen Grape Seed Extract de kans op prostaatkanker statistisch significant. Gebruikers hadden 41 procent minder kans op prostaatkanker dan niet-gebruikers. Bij de langdurige gebruikers van wat hogere doses was het effect nog sterker.

Op plaats 2 en 3 van de Anti-Prostaatkanker Top Tien staan visolie en ginseng, maar hun effect stelt in deze studie weinig voor.


Grape Seed Extract beschermt tegen prostaatkanker


In Grape Seed Extract zitten fenolen als flavonen, fenolzuren en resveratrol. In experimenten met prostaatkankercellen remmen Grape Seed Extract en zijn bestanddelen de transcriptiefactor nuclear factor kappa-B, het ontstekingseiwit Interleukine-6 en de biosynthese van ontstekingsfactoren die door cyclooxygenase-enzymen worden gemaakt. Daardoor kunnen prostaatkankercellen niet goed groeien.

Dit is de eerste studie waarin onderzoekers expliciet bestuderen of supplementen kunnen beschermen tegen prostaatkanker. Omdat er nog zo weinig kennis is, zijn ze voorzichtig. "Any public health recommendation for grapeseed would require replication of our findings in humans as well as further clarification of mechanisms of action."

Bron:
Nutr Cancer. 2011 May;63(4):573-82.

Meer:
Gember remt prostaatkanker (30-8-2011)
Mix van curcumin, isoflavonen en androgenen beschermt prostaat (14-8-2011)
Dierstudie: vitamine C beschermt prostaat anabolengebruikers (3-9-2009)