Opgepoetst: 3-7-2021
Opgeladen: 6-10-2011
Opgeborgen in: Preventie van kanker, Prostaatkanker, Grape Seed Extract, Plantenextracten
Translation: Grape seed extract protects against prostate cancer (6-10-2011)

Grape Seed Extract beschermt tegen prostaatkanker

Mannen die langdurig een forse dosis Grape Seed Extract slikken, hebben misschien minder kans op prostaatkanker dan mannen die dat supplement niet gebruiken. Dat vermoeden uiten onderzoekers van de University of Washington in een studie waarvoor ze 35.000 mannen van 50-76 jaar ongeveer 6 jaar volgden.


Grape Seed Extract beschermt tegen prostaatkanker


Studie
Het onderzoek, dat is verschenen in Nutrition and Cancer, is een onderdeel van de Vitalstudie, een groot epidemiologisch project naar de gezondheidseffecten van langdurig supplementengebruik. De deelstudie waarover we het nu hebben, gaat specifiek over prostaatkanker.

De onderzoekers keken in hun studie naar het gebruik van supplementen waarvan je op basis van de wetenschappelijke literatuur zou kunnen verwachten dat ze de kans op prostaatkanker kunnen verminderen, zoals Grape Seed Extract, chondroitin, Q10, visolie, knoflook, Ginkgo biloba, ginseng, glucosamine en uiteraard saw palmetto.

Van de 35239 studiedeelnemers ontwikkelden 1602 mannen prostaatkanker.

Resultaten
Van de bestudeerde supplementen verminderde alleen Grape Seed Extract de kans op prostaatkanker. Gebruikers hadden 41 procent minder kans op prostaatkanker dan niet-gebruikers.

Op plaats 2 en 3 van de antiprostaatkanker top tien staan visolie en ginseng, maar hun effect stelt in deze studie weinig voor.


Grape Seed Extract beschermt tegen prostaatkanker


Toen de onderzoekers met behulp van statistiek keken of langdurig gebruik van Grape Seed Extract de kans op prostaatkanker significant verkleinde, vonden ze een p for trend van 0,17. Dat is, ehm, onvoldoende aanleiding om de minister voor Volksgezondheid uit z'n bed te bellen.

Mechanisme
In Grape Seed Extract zitten fenolen als flavonen, fenolzuren en resveratrol. In experimenten met prostaatkankercellen remmen Grape Seed Extract en zijn bestanddelen de transcriptiefactor nuclear factor kappa-B, het ontstekingseiwit Interleukine-6 en de biosynthese van ontstekingsfactoren die door cyclooxygenase-enzymen worden gemaakt. Daardoor kunnen prostaatkankercellen niet goed groeien.

Conclusie
Dit is de eerste studie waarin onderzoekers expliciet bestuderen of supplementen kunnen beschermen tegen prostaatkanker. Omdat er nog zo weinig kennis is, zijn ze dus terughoudend met het maken van aanbevelingen.

"Any public health recommendation for grapeseed would require replication of our findings in humans as well as further clarification of mechanisms of action", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Nutr Cancer. 2011 May;63(4):573-82.

Meer:
Grape Seed Extract remt 'genetisch onvermijdelijke' prostaatkanker (10-6-2012)
Kankerremmer in Grape Seed Extract is gallic acid (10-10-2011)


Een anti-kankerfactor in de schil van appels Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker

Een anti-kankerfactor in de schil van appels
In de schil van rode appels, welteverstaan...

Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker
Chinese metastudie uit 2005.

Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker
Dat mannen die een paar keer per week tomatenpuree, -saus of -sap consumeren hun kans op prostaatkanker een beetje verminderen is oud nieuws. Maar dit...