Opgeladen: 20-5-2016
Opgeborgen in: Langer leven & leefstijl
Translation: How to look younger than you really are (29-7-2016)

Hierdoor zie je er jonger uit dan je in werkelijkheid bent

Als je al wat ouder bent (en ook een beetje ijdel), dan wil je er waarschijnlijk graag jonger uitzien dan je bent. Volgens een Deens onderzoek, dat in 2006 verscheen in Age and Ageing, kunnen mannen dat voor elkaar krijgen door niet te roken, op te passen met zonlicht en misschien ook veel kinderen te krijgen. Bij vrouwen vertraagt een goede opleiding gezichtsveroudering. En trouwen misschien ook.

Studie
De Denen lieten foto's van het gezicht 1876 tweelingen zien aan tien verpleegkundigen, die moesten inschatten hoe oud de personen op de foto waren. De onderzoekers wisten van de mensen op de foto hoe oud ze waren, en konden dus het verschil tussen de geschatte en werkelijke leeftijd berekenen. De tweelingen op de foto's waren de zeventig gepasseerd.

De onderzoekers hadden gegevens over de leefstijl van de tweelingen, en berekenden het effect van leefstijlfactoren op het verschil tussen de geschatte en werkelijke leeftijd.

Resultaten
Bij zowel mannen als vrouwen versnelde een betrekkelijk lage BMI de veroudering in in het gezicht. Dat komt misschien doordat een laag vetpercentage rimpels in het gezicht benadrukt, maar mogelijk spelen ook andere factoren een rol.

Bij mannen zorgden roken en blootstelling aan zonlicht en roken daarnaast voor een statistisch significante versnelde veroudering in het gezin. Bij die laatste factor moet je trouwens niet denken aan zonvakanties of tuinieren. De onderzoekers keken naar werk in de open lucht.

Net niet significant was het effect van kinderen. Mannen leken minder snel in het gezicht te verouderen naarmate ze meer kinderen hadden. Hoe dat verband in elkaar zit weten de onderzoekers niet.

De figuur hieronder is vereenvoudigd. Klik er op voor de volledige versie.


Hierdoor zie je er jonger uit dan je in werkelijkheid bent


De vrouwen verouderden significant sneller in het gezicht als ze een lagere sociaal-economische score hadden (en bijvoorbeeld minder hoog waren opgeleid).

Net niet significant waren het effect van huwelijk en plezier in het leven. Vrouwen leken minder snel in het gezicht te verouderen als ze getrouwd waren en naarmate ze minder depressieve gevoelens hadden.

Conclusie
Als je de Deense studie kritisch leest, dan kun je concluderen dat de gemeten effecten bescheiden zijn, en dat leefstijl geen grote factor is in facial ageing. Dat is niet zo, benadrukken de onderzoekers.

"All in all, it could be argued that, though statistically significant, the influence of the present investigated environmental factors on facial ageing seems sparse", schrijven de Denen. "However, it must be considered that perceived age in elderly persons (70+) tends to regress towards a mean of 77, and therefore, any influence could be expected to be modest, e.g. it takes 2.5 and 3 years for women and men, respectively, to increase perceived year by 1 year."

"It is likely that the influence of the same environmental factors on perceived age is larger in younger generations."

Binnenkort meer.

Bron:
Age Ageing. 2006 Mar;35(2):110-5.

Meer:
Hoge glucosespiegel, oud hoofd (22-12-2011)


DHEA-crème stopt huidveroudering
Humaan onderzoek van L'Oreal.

Suppletie met Hyaluronic Acid herstelt vochtbalans van droge huid
Humaan onderzoek uit Japan.

IGF-1-booster kaneel verjongt de huid
In vitro-studie.