Opgepoetst: 10-8-2020
Opgeladen: 22-12-2011
Opgeborgen in: Levensverlenging & supplementen, In de pijplijn
Translation: High blood sugar level makes you look older (22-1-2012)

Hoge glucosespiegel, oud hoofd

Als er voortdurend veel glucose in je bloed zit verouder je sneller - en dat is aan je uiterlijk af te zien. Dat blijkt een onderzoek dat gerontologen van de universiteit van Leiden hebben gepubliceerd in Age. Volgens die studie hebben mensen een ouder gezicht naarmate hun glucosespiegel hoger is.
Als er voortdurend veel glucose in je bloed zit verouder je sneller - en dat is aan je uiterlijk af te zien. Dat blijkt een onderzoek dat gerontologen van de universiteit van Leiden hebben gepubliceerd in Age. Volgens die studie hebben mensen een ouder gezicht naarmate hun glucosespiegel hoger is.

Studie
Het is een truc waarvan artsen al jaren gebruikmaken: als ze een nieuwe patiënt in hun praktijk krijgen schatten ze zijn leeftijd in, en vergelijken die schatting met zijn echte leeftijd. Als de geschatte leeftijd hoger uitvalt dan de feitelijke leeftijd, dat is de gezondheid van meneer of mevrouw niet optimaal.

De onderzoekers gebruikten die truc ook. Ze lieten foto's van het gezicht van 602 vijftigers en zestigers zien aan een panel van 60 beoordelaars, die moesten inschatten hoe oud de mensen op de foto's waren.

Resultaten
Een lage BMI maakt dat je mensen ouder inschat dan ze zijn. Alles wat geld uitstraalt werkt andersom: dure kleren of een duur kapsel maken jonger. Toen de onderzoekers de schattingen van het panel corrigeerden dat soort factoren ontstond de figuur van hieronder.

Zoals je ziet zien de niet-diabetische vijftigers en zestigers er ouder uit naarmate hun nuchtere glucosespiegel hoger is. Het alleroudste ogen de diabeten.


Het begint er toch echt op te lijken dat je sneller veroudert als er veel glucose in je bloed zit. De nieuwste aanwijzing komt uit de koker van Leiden University Medical Center en verschijnt binnenkort in Age. Volgens dat artikel hebben mensen een ouder gezicht naarmate hun glucosespiegel hoger is.


Verklaring
De onderzoekers vermoeden dat er door een hoge glucosespiegel in het lichaam meer moleculen als pentosidine [structuurformule hieronder] ontstaan.

Pentosidine is een advanced glycation endproduct of AGE. AGE's ontstaan als het lichaam suikers aan aminozuren plakt.

De meeste van die verbindingen hebben de vervelende eigenschap dat ze zich vastmaken aan aminozuren in weefsels. Als AGE's dat doen in de huid, ontstaan er in het collageen en het elastin structuren die in de weg zitten bij reparatieprocessen. Zo versnellen AGE's het verouderingsproces van de huid.

AGE's doen op een heleboel andere plaatsen, zoals in de bloedvaten, de nieren of het kraakbeen, hetzelfde. De zichtbare veroudering in het gezicht is dus een maat voor de onzichtbare biologische veroudering, aldus de onderzoekers.

Slot
De 'verjongende werking' van een leefstijl die resulteert in een lagere glucosespiegel is blijkens de studie niet erg groot. Je moet daarbij echter bedenken dat de studie de effecten van een hoge glucosespiegel waarschijnlijk onderschat.

Studiedeelnemers met - volgens reguliere voedingswetenschappers - 'extreme' koolhydraatarme voedingspatronen ontbraken waarschijnlijk in de onderzoeksgroep. De onderzoekers gebruikten bovendien foto's van deelnemers aan de Leiden Longevity Study. Die hebben genen waardoor ze langzaam verouderen.

Bron:
Age (Dordr). 2013 Feb;35(1):189-95.

Meer:
Een capsule MSM per dag vermindert rimpels in een paar maanden (4-6-2020)
Eetbare paddenstoelen houden huid jong (27-1-2020)
Meer amandelen, minder rimpels (16-10-2019)
Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C (20-4-2019)


Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid Elfenbankextract houdt huid jong Q10 bestrijdt rimpels

Luiwammes die gaat bewegen krijgt jongere huid
Veel van die mooie dingen die lichaamsbeweging in de spieren doet, doet lichaamsbeweging ook in de huid.

Elfenbankextract houdt huid jong
De verouderende impact van UVB op huidcellen vermindert misschien door suppletie met Trametes versicolor, de paddenstoel die je misschien beter kent als Elfenbankje.

Q10 bestrijdt rimpels
Een dosis van 50 milligram Q10 per dag volstaat.