Opgeladen: 16-10-2019
Opgeborgen in: Noten, Beautyceuticals
Translation: More almonds, fewer wrinkles (17-10-2019)

Meer amandelen, minder rimpels

Meer amandelen, minder rimpels
Als vrouwen elke dag twee handjes amandelen gaan eten, zijn na 4 maanden de rimpels in hun gezicht met zo'n 10 procent verminderd. Dat blijkt een kleine verkennende studie die Amerikaanse dermatologen binnenkort publiceren in Phytotherapy Research.

Studie
De onderzoekers gaven 16 postmenopauzale vrouwen met een lichte huid elke dag 60 gram amandelen. Dat komt neer op twee handjes. De amandelen leverden 340 kcals per dag, en de onderzoekers haalden die 340 kcals elders uit het dieet van de proefpersonen weg. De proefpersonen bleven dus evenveel energie consumeren.

De onderzoekers deden iets soortgelijks met een controlegroep van 15 vrouwen. Die kregen geen noten, maar een canola bar of pretzels.

Het experiment duurde 16 weken. Vlak voordat de proef begon, na 8 weken en na 16 weken bestudeerden de onderzoekers de huid van de vrouwen.

Resultaten
De huid van vrouwen in de experimentele groep was niet meer of minder sebum gaan aanmaken, en ook niet meer of minder droog geworden. Wel waren de ernst en de wijdte van rimpels in het gezicht van de vrouwen met zo'n 10 procent verminderd.

Klik op de figuur voor een grotere versie.


Meer amandelen, minder rimpels


Mechanisme
De onderzoekers hebben niet onderzocht hoe amandelen rimpels bestrijden, maar vermoeden dat de vitamine E in de amandelen daar misschien de hand in heeft.

In 50 gram amandelen zit 12.5 milligram vitamine E, en in een eerder gepubliceerde Zwitserse in vitro-studie vermindert vitamine E de activiteit van collageenafbrekende enzymen in menselijke huidcellen. [Free Radic Biol Med. 1999 Oct;27(7-8):729-37.]

Een andere mogelijkheid is dat het omega-3-vetzuur alpha-linoleenzuur in amandelen het effect veroorzaakt, schrijven de onderzoekers. Volgens een grote Franse studie hebben mensen met een hoge inname van omega-3-vetzuren een jongere huid dan mensen met een geringe inname. [J Dermatol Sci. 2013 Dec;72(3):233-9.]

Wijzelf hebben een andere theorie, die we eerlijk gezegd aannemelijker vinden. De proefpersonen in de amandelgroep waren minder koolhydraten gaan consumeren, en meer oliezuur.

Conclusie
"Our results suggest that daily consumption of almonds may be an effective option to prevent progression of normal aging including wrinkles in postmenopausal females", resumeren de onderzoekers. "Our results warrant future studies with expanded population groups and additional evaluations for signs of skin aging."

De onderzoekers kregen een deel van hun geld trouwens van de Almond Board of California, [almonds.com] een organisatie van en voor telers van amandelen.

Bron:
Phytother Res. 2019 Oct 1. doi: 10.1002/ptr.6495. [Epub ahead of print].

Meer:
Handje amandelen in de middag verbetert lichaamssamenstelling (3-12-2013)
Amandelen leveren minder calorieën dan je denkt (9-3-2013)
Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik (5-9-2007)


Q10 bestrijdt rimpels Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering

Q10 bestrijdt rimpels
Dat melden Sloveens onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Ljubljana, in Biofactors. Een dosis van 50 milligram Q10 per dag volstaat.

Zonder rimpels ouder worden door suppletie met vitamine C
Dosis: 400 tot 1600 milligram vitamine C per dag. Dierstudie.

Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering
Een dagelijkse dosis van 12 gram fenolrijke cacao houdt de huid jong, ontdekten Koreaanse dermatologen.