Opgeladen: 16-6-2017
Opgeborgen in: Cosmeceuticals, Q10
Translation: Q10 combats wrinkles (16-6-2017)

Q10 bestrijdt rimpels

Co-enzym Q10
Suppletie met Q10 gaat het ontstaan van rimpels in de gezichtshuid tegen, en laat bestaande rimpels verdwijnen. Dat melden Sloveens onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Ljubljana, in Biofactors. Een dosis van 50 milligram Q10 per dag volstaat.

Studie
De onderzoekers verdeelden 32 vrouwen van 45-60 jaar in 3 groepen. Een groep slikte gedurende 12 weken elke dag een placebo, een andere nam elke dag een supplement met 50 milligram Q10 en een derde groep gebruikte 150 milligram per dag. Vlak voor en na de suppletieperiode bestudeerden de onderzoekers - met apparatuur, maar ook met een panel van experts - de huid van de vrouwen.

Q10 bestrijdt rimpels
De Slovenen gebruikten Q10Vital, een product van Valens. Q10Vital is een siroop waarin Q10 is opgelost. Valens claimt dat Q10 daardoor beter wordt opgenomen. We weten niet in hoeverre Valens heeft meebetaald aan het onderzoek, maar wel dat Valens het onderzoek in zijn marketing gebruikt.

Resultaten
De onderzoekers bestraalden stukjes huid van de proefpersonen voor en na de suppletie met UV-licht. Q10 had geen beschermende werking.

Q10 zorgde ook niet voor betere vochtbalans van de huid, en maakte de huid ook niet steviger.

De onderzoekers voerden hun experiment uit in de winter. De huid van de vrouwen in de placebogroep werd in die periode volgens de meetapparatuur van de onderzoekers minder elastisch, terwijl de elasticiteit van de vrouwen in de Q10-groepen een beetje toenam.


Q10 bestrijdt rimpelsQ10-suppletie verminderde rimpels in het gezicht. De figuur hieronder heeft betrekking op de rimpels bij de ooghoeken.


Q10 bestrijdt rimpels


Q10 bestrijdt rimpelsQ10-suppletie verminderde rimpels in het gezicht - bijvoorbeeld bij de ooghoeken. De foto's hierboven hebben betrekking op 2 proefpersonen, die zijn genomen vlak voor [links] en vlak na de suppletieperiode [rechts]. Waar je pijltjes ziet staan, is sprake van een zichtbare afname van de rimpels.

Tenslotte vertellen de figuren hieronder dat Q10 volgens huidexperts de huid zachter maakte [Smoothness], en de hoeveelheid kleine rimpeltjes verminderde [Microrelief].


Q10 bestrijdt rimpelsConclusie
"In the present study, the administration of a dietary supplement containing CoQ10 over a 12-week period showed several anti-ageing effects as it reduced wrinkles, improved skin smoothness and microrelief as well as skin firmness", resumeren de onderzoekers. "It also helped the skin combat seasonal changes since it prevented negative viscoelasticity seasonal changes during winter."

"We were unable to show the effect of the supplementation on skin hydration, dermis thickness and density. The results also showed that CoQ10 actually offered little to no photo protection since it was unable to reduce UVB-induced inflammation."

Bron:
Biofactors. 2017 Jan 2;43(1):132-40.

Meer:
Bang voor rimpels? Cacao stopt huidveroudering (3-11-2016)
Olijfolie vertraagt veroudering van je huid (21-5-2016)
Rozenbottel maakt huid jonger (13-5-2016)


DHEA-creme stopt huidveroudering

Suppletie met Hyaluronic Acid herstelt vochtbalans van droge huid

IGF-1-booster kaneel verjongt de huid

DHEA-crème stopt huidveroudering
Volgens deze humane studie van L'Oréal draai je met deze gel zelfs de huidveroudering op punten terug.

Suppletie met Hyaluronic Acid herstelt vochtbalans van droge huid
Humaan onderzoek uit Japan.

IGF-1-booster kaneel verjongt de huid
Suppletie met kaneel kan huidveroudering tegengaan. In vitro-studie van Osaka Prefecture University in Japan.