26.10.2014

Suppletie met Hyaluronic Acid herstelt vochtbalans van droge huid

Als mensen met een droge huid dagelijks 120-240 mg Hyaluronic Acid slikken, dan verbetert hun huid binnen enkele weken. Als ze stoppen met de suppletie, blijft het positieve effect nog minstens twee weken aanwezig. Dat schrijven Japanse onderzoekers in Nutrition Journal.

Hyabest
We zeggen het er maar meteen bij. De onderzoekers werkten bij de R&D-afdeling van de Japanse Kewpie Corporation. Kewpie is de producent van Hyabest, een Hyaluronic Acid-applicatie.

Hyaluronic Acid is buiten Azië vooral bekend als een bestanddeel van supplementen die de gewrichten moeten beschermen, maar datzelfde Hyaluronic Acid is ook een cosmeceutical. De kosmetische werking van Hyaluronic Acid is relatief goed onderbouwd, en is niet alleen aangetoond in cel- en dierstudies, maar ook in humaan onderzoek.

Dat humane onderzoek is verschenen in Japanse wetenschappelijke media. De publicatie in Nutrition Journal is bedoeld om ook buiten Japan ruchtbaarheid aan die studies, te geven. Het gros van dat onderzoek is - jawel! - betaald en verricht door Kewpie.

Hyaluronic Acid
Hyaluronic Acid is een ketting van glucosamine- (eigenlijk: N-acetyl-D-glucosamine) en glucuronide-eenheden. Als je glucosamine slikt, verandert maar een klein deel daarvan in Hyaluronic Acid.


Suppletie met Hyaluronic Acid herstelt vochtbalans van droge huid


Hyaluronic Acid vervult in gewrichten dezelfde rol als smeerolie in een machine. De stof is ook aanwezig in de huid, en doet daar ongeveer hetzelfde als een weekmaker in plastic.

Veroudering vermindert de hoeveelheid Hyaluronic Acid in het lichaam, en als de huid blootstaat aan veel UV-straling verloopt dat proces sneller.

Studies
In 2007 publiceerden onderzoekers van Kewpie een studie [Aesthe Derma 2007, 17:3339.] waarin ze een kleine twee dozijn vrouwen met een droge huid 6 weken dagelijks 120 mg Hyaluronic Acid gaven. De vochtigheid van hun huid verbeterde, vertelt de curve met de zwarte vierkantjes hieronder. Witte vierkantjes = placebogroep.


Suppletie met Hyaluronic Acid herstelt vochtbalans van droge huid


Suppletie met Hyaluronic Acid herstelt vochtbalans van droge huid


In 2009 publiceerden dezelfde onderzoekers een vergelijkbaar onderzoek. [J New Rem & Clin 2009, 58(8):143155.] Daarin keken ze ook wat er gebeurde met de vochtbalans in de huid nadat de vrouwen waren gestopt met slikken. Je ziet hierboven dat het positieve effect van Hyaluronic Acid 2 weken na de laatste inname alleen nog maar was toegenomen.

Bron:
Nutr J. 2014 Jul 11;13:70.

Meer:
Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag (29-8-2014)
Passievrucht stimuleert aanmaak collageen (18-10-2013)
Hormoonfactor in Royal Jelly houdt huid jong (25-6-2013)