25.06.2013

Hormoonfactor in Royal Jelly houdt huid jong

Royal Jelly houdt huid jong
Hormonale factoren spelen een rol bij huidveroudering. Bij vrouwen kan de huid na de menopauze versneld verouderen door de fikse afname van de concentratie estradiol in het bloed. Suppletie met Royal Jelly biedt misschien soelaas, leiden Koreaanse onderzoekers af uit een dierstudie.

Royal Jelly doet iets met hormonen. Het precieze mechanisme is onbekend, maar de werkzame stoffen zijn waarschijnlijk vetzuren als sebacic acid [eerste structuurformule hieronder], 3,10-dihydroxydecanoic acid en vooral 10-hydroxy-2-decenoic acid [tweede structuurformule hieronder].


Royal Jelly houdt huid jong
Royal Jelly houdt huid jong


Die Royal Jelly-vetzuren werken als een soort hormonale smeerolie. Volgens een studie die in 2010 verscheen in PLoS veranderen die vetzuren de manier waarop estradiol interacteert met zijn receptor. [PLoS One. 2010 Dec 22;5(12):e15594.] Het zou zomaar kunnen dat diezelfde vetzuren dat ook kunnen met receptoren voor andere hormonen - zoals de androgeenreceptor.

De Koreanen publiceerden in 2011 een reageerbuisstudie waarin Royal Jelly huidveroudering door blootstelling aan ultraviolet licht afremde. [J Med Food. 2011 Sep;14(9):899-906.] In dat onderzoek stimuleerde Royal Jelly de aanmaak van collageen in huidcellen.

Een jaar later verscheen de dierstudie waarover dit stukje gaat, en waarin de Koreanen voortborduurden op hun eerste publicatie. Ze gaven vrouwelijke ratten, waarin ze de aanmaak van estradiol hadden stopgezet, voer dat voor 10 gr/kg uit verse Royal Jelly bestond. De onderzoekers gebruikten twee types Royal Jelly, eentje uit het Koreaanse Pocheon [OP] en eentje uit Cheorwon [OC]. Volgens analyses was in beide producten 10-hydroxy-2-decenoic acid [10H2DA] het meest prominent aanwezige vetzuur.


Royal Jelly houdt huid jong


Twee andere groepen ratten kregen voer zonder Royal Jelly. De ene groep kon nog wel estradiol aanmaken [SHAM], de andere niet [OVX].

De onderzoekers zagen dat suppletie voorkwam dat door de vermindering van de estradiolspiegel de hoeveelheid eiwit en collageen in de huid afnam. En dat kwam weer doordat Royal Jelly ervoor zorgde dat de ratten, ondanks de afwezigheid van estradiol, procollageen type-1 konden blijven aanmaken.


Royal Jelly houdt huid jong


Als de Koreanen in de literatuur op zoek gaan naar andere studies waarin Royal Jelly-vetzuren de aanmaak van collageen verhogen, stuiten ze op Japanse reageerbuisstudies. [Biosci Biotechnol Biochem. 2004 Apr;68(4):767-73.] In dat onderzoek stimuleert 10-hydroxy-2-decenoic acid de aanmaak van collageen doordat het cellen meer transforming growth factor-beta 1 [TGF-beta-1] laat aanmaken.

Als je de dosis die de Koreanen gebruikten met een beetje natte vingerwerk omrekent naar een volwassen mens, dan kom je op 6-8 gr Royal Jelly per dag.

De onderzoekers kregen hun geld van de Koreaanse overheid - en niet van de supplementenindustrie.

Bron:
J Med Food. 2012 Jun;15(6):568-75.

Meer:
Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly (1-10-2012)
Klein beetje Royal Jelly verhoogt testosteronspiegel met 20 procent (25-7-2012)
Dierstudie: verlenging levensduur door Royal Jelly (17.09.2011)