|
Propolis laat insuline beter werken
Studie
De helft van de proefpersonen slikte dagelijks capsules zonder actieve stoffen. De andere helft slikte twee keer per dag een capsule met 500 milligram propolis. Dagelijks kregen deze proefpersonen dus een gram propolis binnen.
De onderzoekers gebruikten een product van het Iraanse Shahdine Golha. Je ziet hem hierboven.
Resultaten
De insulinespiegel zakte in de experimentele groep met 45 procent. Nadat ze gedurende 90 dagen propolis hadden geslikt, was bij de proefpersonen in de experimentele groep bovendien de concentratie hemoglobine A1C met 0.98 procent afgenomen. Hemoglobine A1C is een verklikker van de totale blootstelling aan potentieel toxische doses glucose over een langere periode.
Zo'n afname vermindert de kans op diabetesgerelateerde complicatie met 21 procent.
Klik op de figuren hieronder voor grotere versies.
Bij de proefpersonen in de placebogroep nam de eGFR af met een statistisch significante 20.7 procent. Dat betekent dat hun nierfunctie verslechterde. Die afname was afwezig bij de proefpersonen die propolis hadden gebruikt.
Een mogelijk werkingsmechanisme van propolis is volgens de onderzoekers dat propolis de aanmaak van ontstekingsfactoren als TNF-alpha en - in mindere mate - CRP vermindert.
Wilde speculatie onzerzijds
Andere insulinogene stoffen zijn Q10 en de bioactieve stoffen in oesterzwam. Waarschijnlijk werken die via een ander mechanisme dan CAPE.
Zou je Q10, oesterzwam en propolis met elkaar kunnen combineren?
Bron: Meer:
|
|