Opgeladen: 5-6-2019
Opgeborgen in: Bijenpollen, propolis & ander bijenspul, Insuline, glucose & insulineversterkers
Translation: Propolis increases insulin sensitivity (6-6-2019)

Propolis laat insuline beter werken

Propolis laat insuline beter werken
Als mensen met diabetes type-2 elke dag 2 capsules propolis innemen, neemt hun gevoeligheid voor insuline toe en zakt hun insulinespiegel. Volgens onderzoekers van Ahvaz Jundishapur University in Iran is het effect zo sterk dat suppletie met propolis in deze groep de kans op complicaties aanmerkelijk kan verminderen.

Studie
De onderzoekers experimenteerden gedurende 90 dagen met een kleine honderd mensen met type-2-diabetes. De proefpersonen kregen nog geen insuline, en waren niet allergisch voor bijenproducten.

De helft van de proefpersonen slikte dagelijks capsules zonder actieve stoffen. De andere helft slikte twee keer per dag een capsule met 500 milligram propolis. Dagelijks kregen deze proefpersonen dus een gram propolis binnen.

De onderzoekers gebruikten een product van het Iraanse Shahdine Golha. Je ziet hem hierboven.


Propolis laat insuline beter werken


Resultaten
Suppletie met propolis verbeterde de gevoeligheid voor insuline.

De insulinespiegel zakte in de experimentele groep met 45 procent. Nadat ze gedurende 90 dagen propolis hadden geslikt, was bij de proefpersonen in de experimentele groep bovendien de concentratie hemoglobine A1C met 0.98 procent afgenomen. Hemoglobine A1C is een verklikker van de totale blootstelling aan potentieel toxische doses glucose over een langere periode.

Zo'n afname vermindert de kans op diabetesgerelateerde complicatie met 21 procent.

Klik op de figuren hieronder voor grotere versies.


Propolis laat insuline beter werken


Propolis laat insuline beter werken


Bij de proefpersonen in de placebogroep nam de eGFR af met een statistisch significante 20.7 procent. Dat betekent dat hun nierfunctie verslechterde. Die afname was afwezig bij de proefpersonen die propolis hadden gebruikt.

Een mogelijk werkingsmechanisme van propolis is volgens de onderzoekers dat propolis de aanmaak van ontstekingsfactoren als TNF-alpha en - in mindere mate - CRP vermindert.


Propolis laat insuline beter werken


Wilde speculatie onzerzijds
Propolis laat insuline beter werken
We hebben in het verleden geschreven over de positieve effecten van kaneelextracten en chlorogeenzuur op de insulinehuishouding. De meeste bioactieve stoffen in kaneel en chlorogeenzuur hebben een chemische structuur die lijkt op die van caffeic acid phenylethyl acid [CAPE], waarschijnlijk de belangrijkste bioactieve stof in propolis. Het zo zomaar kunnen dat die stoffen op eenzelfde manier werken.

Andere insulinogene stoffen zijn Q10 en de bioactieve stoffen in oesterzwam. Waarschijnlijk werken die via een ander mechanisme dan CAPE.

Zou je Q10, oesterzwam en propolis met elkaar kunnen combineren?

Bron:
Sci Rep. 2019 May 13;9(1):7289.

Meer:
Hoe propolis borstkankercellen doodt (11-2-2014)


Q10 maakt type-2 diabeten gezonder

Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol

Stof in koffie remt verouderende werking insuline

Q10 maakt type-2 diabeten gezonder
Suppletie met Q10 verlaagt bij mensen met type-2 diabetes de glucosespiegel. Bovendien verhoogt Q10 de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL, waardoor de kans op hart- en vaatziekten vermindert.

Dagelijkse portie oesterzwammen verlaagt glucosespiegel en verbetert cholesterol
Als je elke dag 150 gram verse oesterzwammen eet, neemt je gevoeligheid voor insuline toe en neemt de hoeveelheid triglyceriden en 'slecht cholesterol' in je bloed af.

Stof in koffie remt verouderende werking insuline
Koffiedrinkers leven een beetje langer dan mensen die geen koffie drinken. Dat zou best wel eens te maken kunnen hebben met het koffiebestanddeel chlorogenic acid.