Opgepoetst: 28-5-2020
Opgeladen: 29-8-2014
Opgeborgen in: Thee, Cosmeceuticals
Translation: Five cups of green tea daily rejuvenates skin (10-9-2014)

Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag

Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag
Vrouwen die de 40 zijn gepasseerd kunnen hun huid jonger en zachter maken als ze elke dag 5 koppen groene thee drinken. Dermatologen van de universiteit van Witten-Herdecke in Duitsland komen tot die conclusie in een studie waarin 60 vrouwen van 40-65 jaar fungeerden als proefpersoon. Volgens de onderzoekers beschermt groene thee de huid ook tegen de ultraviolette straling in zonlicht.

Groene thee
Nog niet zo lang geleden was groene thee zo verschrikkelijk hip dat wij - wereldvreemd en uitgesproken onhip - er niet meer over durfden te schrijven. Maar inmiddels heeft de goegemeente groene thee als afgekloven en toch-niet-interessant terzijde geschoven - en vatten wij de moed om alsnog het onderzoek te lezen dat Ulrike Heinrich in 2011 publiceerde in de Journal of Nutrition.

Studie
Heinrich gaf 30 vrouwen 12 weken elke dag 1 liter - zeg maar: vijf koppen - van een product uit het laboratorium van de Coca-Cola Company. Coca-Cola betaalde het onderzoek. Je ziet de samenstelling van het product hieronder. Als je hem vergelijkt met analyses van groene thee zoals je die thuis zelf maakt, dan zul je weinig verschillen zien.

Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag
Een controlegroep van 30 vrouwen kreeg een placebo.

Huid
Voor, halverwege en na de 12 weken stelden de onderzoekers een stukje huid van de vrouwen bloot aan UV-licht, en bepaalden in hoeverre de huid daardoor verbrandde [a-value]. Zoals je hieronder ziet wapende suppletie met groene thee de huid tegen UV-straling. De vrouwen hadden allemaal huidtype 2: ze waren Europees, verbrandden makkelijk, maar konden wel een beetje bruin worden.


Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag


Jongere huid
De huid van de vrouwen in de controlegroep veranderde niet, die van vrouwen in de experimentele groep wel. Hun huid werd zachter en minder schilferig. De foto hieronder toont de verandering van de huidtextuur van een willekeurige proefpersoon in de experimentele groep.

De witte vlekjes zijn huidschilfers.


Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag


Groene thee verbeterde de doorbloeding van de huid en zorgde ervoor dat de huidcellen meer zuurstof kregen.


Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag


"Improvements of skin structure may be related to flavanol mediated increases in cutaneous blood flow", schrijven de onderzoekers. "Microcirculation is important for nutrient and oxygen supply of the skin and an improved delivery likely affects skin condition and appearance."

Conclusie
"The present study demonstrated that dietary constituents protected skin and improved overall skin quality", resumeren de onderzoekers. "Regular consumption of a beverage rich in tea flavanols contributed photoprotection against harmful UV radiation and helped maintain skin structure and function."

Bron:
J Nutr. 2011 Jun;141(6):1202-8.

Meer:
Hormoonfactor in Royal Jelly houdt huid jong (25-6-2013)
Kaneel verjongt de huid (26-9-2012)
Pycnogenol voor jongere huid (7-9-2012)


Eetbare paddenstoelen houden huid jong Elfenbankextract houdt huid jong Rozenbottel maakt huid jonger

Eetbare paddenstoelen houden huid jong
Als je vaak shiitakes, oesterzwammen, champignons of andere paddenstoelen consumeert, blijft je huid langer jong. Epidemiologische studie.

Elfenbankextract houdt huid jong
De belangrijkste veroorzaker van huidveroudering is de ultraviolette straling in zonlicht, en dan vooral de schadelijke UVB-straling. De verouderende impact van UVB op huidcellen vermindert misschien door suppletie met Trametes versicolor, de paddenstoel die je misschien beter kent als Elfenbankje.

Rozenbottel maakt huid jonger
Dagelijkse inname van een paar eetlepels rozenbottelpoeder maakt de huid een beetje elastischer en minder droog, en maakt rimpels minder nadrukkelijk aanwezig.