Opgepoetst: 15-12-2021
Opgeladen: 14-9-2012
Opgeborgen in: Cosmeceuticals, Plantenextracten, Pycnogenol
Translation: Pycnogenol keeps skin young (6-10-2010)

Pycnogenol verjongt de huid

Het supplement Pycnogenol verjongt de huid. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Duitse Leibniz Research Institute for Environmental Medicine na een kleine studie waaraan twintig vrouwen meewerkten. Volgens de Duitsers activeert Pycnogenol genen die huidcellen collageen en hyaluronic acid laten aanmaken.


Pycnogenol verjongt de huid


Pycnogenol
Pycnogenol is een gepatenteerd extract van de schors van de naaldboom Pinus pinaster. [pycnogenol.com] Het bestaat voor 70 procent uit procyanidins. Procyanidins heten ook wel proanthocyanidins of OPC's. Het zijn oligomeren van catechin en epicatechin. Je vindt die verbindingen ook in kersen, druiven, appels, bessen en thee.

Pycnogenol is een product van het Zwitserse Horphag Research. Horphag betaalde de Duitse studie, die in het voorjaar van 2012 verscheen in Skin Pharmacology and Physiology en die de aandacht trok van de populaire media. Het bericht hierboven verscheen 27 januari in de Daily Mail. [dailymail.co.uk 27 January 2012]

Geef je Pycnogenol aan diabeten met wonden, dan versnelt het supplement het genezingsproces. [Clin Appl Thromb Hemost. 2006 Jul;12(3):318-23.] Diabetes vertraagt wondgenezing, waarschijnlijk omdat bij diabeten de bloedtoevoer naar de huidcellen is verslechterd. Hetzelfde is het geval bij mensen met sommige hart- en vaatziekten, en ook in die groep versnelt Pycnogenol de genezing van wonden. [Angiology. 2005 Nov-Dec;56(6):699-705.]

In dierstudies werkt gel met Pycnogenol de wondgenezing in de hand, en remt tegelijkertijd de vorming van littekenweefsel. [Phytother Res. 2004 Jul;18(7):579-81.] Het lijkt er dus op dat Pycnogenol de bloedtoevoer naar de huidcellen verbetert.

Studie
De Duitsers vroegen zich af of Pycnogenol ook huidveroudering tegengaat. In een experiment dat 12 weken duurde gaven ze 20 postmenopausale vrouwen van 55-68 jaar drie keer per dag een cap met 25 mg Pycnogenol.

Resultaten
In de 12 weken werd de huid van de vrouwen elastischer. Dat zie je hieronder. In de tweede figuur hieronder zie je het effect van Pycnogenol op de hydratie van de huid. Links: gehele populatie; rechts: alleen de vrouwen met een droge huid. Zoals je ziet lijkt het erop dat Pycnogenol ook iets doet met de hydratie, maar het effect ebt na 6 weken weg.


Pycnogenol verjongt de huid


Pycnogenol verjongt de huid


Pycnogenol verjongt de huid


In huidcellen verhoogde Pycnogenol de activiteit van de genen HAS-1, COL 1A1 en COL 1A2. HAS-1 is betrokken bij de aanmaak van hyaluronic acid, de andere twee genen zijn betrokken bij de aanmaak van collageen. Het effect op COL 1A1 en COL 1A2 was niet statistisch significant, maar de onderzoekers wijten dat aan de geringe omvang van hun onderzoeksgroep.

Conclusie
"Our study indicates that Pycnogenol supplementation improves skin hydration and elasticity by inducing the de novo synthesis of hyaluronic acid", concluderen de Duitsers.

"In addition, we provide some evidence that collagen de novo synthesis may be stimulated. The latter observation should prompt further studies to more closely evaluate the potential of Pycnogenol supplementation to counteract human skin aging."

Bron:
Skin Pharmacol Physiol. 2012;25(2):86-92.

Meer:
Zo houdt collageen rimpels weg (12-2-2012)
Dierstudie: gehydrolyseerd collageen houdt huid jong (3-2-2012)
Siliciumsupplement verjongt huid, haren en nagels (28-7-2011)


Elfenbankextract houdt huid jong Tomatenpuree houdt de huid jong Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag

Elfenbankextract houdt huid jong
De belangrijkste veroorzaker van huidveroudering is de ultraviolette straling in zonlicht.

Tomatenpuree houdt de huid jong
Als je elke dag tien eetlepels tomatenpuree eet, keer je het verouderingsproces van je huid om.

Huid verjongt door vijf koppen groene thee per dag
Vrouwen die de 40 zijn gepasseerd kunnen hun huid jonger en zachter maken als ze elke dag 5 koppen groene thee drinken.