Opgepoetst: 12-2-2019
Opgeladen: 12-11-2014
Opgeborgen in: Langer leven, Cortisol, Groeihormoon & IGF-1, Testosteron & leefstijl
Translation: The more anabolic hormones your body produces, the longer you live (29-11-2014)

Hoge aanmaak anabole hormonen verlengt levensduur

Het aantal jaren dat je leeft neemt toe naarmate je lichaam meer anabole en minder katabole hormonen aanmaakt. Dat concluderen onderzoekers van Harvard Medical School in een moleculair-epidemiologische studie onder 925 mannen en vrouwen die ouder waren dan 54 jaar.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die waren verzameld in de Taiwanese Social Environment and Biomarkers of Aging Study. In dat project bepaalden wetenschappers in het bloed van 925 Taiwanezen de concentratie van de hormonen IGF-1, DHEA en cortisol en de ontstekingsfactor interleukine-6. Bovendien maten ze in het DNA van witte bloedcellen de lengte van de telomeren.

Hoe korter de telomeren zijn, des te korter is waarschijnlijk de tijd die je nog te leven hebt. Hoe dat precies zit lees je hier.

Resultaten
De studiedeelnemers hadden kortere telomeren naarmate er minder IGF-1 en DHEA in hun lichaam circuleerde. IGF-1 en DHEA zijn anabole hormonen. De verbanden waren echter niet statistisch significant.

De studiedeelnemers hadden kortere telomeren naarmate er meer cortisol in hun lichaam circuleerde. Cortisol komt in grote hoeveelheden vrij tijdens fysieke en psychologische stress, en is katabool. Maar ook dat verband was niet statistisch significant.

De onderzoekers bepaalden vervolgens de verhouding tussen aan de ene kant de anabole hormonen IGF-1 en DHEA, en aan de andere kant het katabole cortisol [A/C imbalance summary]. En het verband tussen die verhouding en de lengte van de telomeren was wel statistisch significant.


Hoge aanmaak anabole hormonen verlengt levensduurEen ander statistisch significant verband was dat tussen interleukine-6 [IL-6], een ontstekingseiwit dat in forse hoeveelheden vrijkomt door overtraining en psychologische stress, en de telomeerlengte. Hoe meer IL-6 de deelnemers aanmaakten, des te korter waren hun telomeren. Dat een verhoogde aanmaak van ontstekingseiwitten als IL-6 en TNF-alpha de telomeren verkort was tussen twee haakjes al bekend. [PLoS One. 2011;6(5):e19687.]

Conclusie
"In summary, in this population-based study of older Taiwanese adults, we found that high IL-6 levels were associated with short telomere length, and a higher A/C imbalance summary measure was associated with greater odds of having a short telomere length", schrijven de onderzoekers.

Hoge aanmaak anabole hormonen verlengt levensduur
"Efforts to address anabolic and catabolic biochemical levels in clinical settings may contribute to our ability to detect the adverse health conditions associated with telomere length and potentially identify mechanisms to diminish and treat the consequences linked to these conditions."

De onderzoekers denken dan aan mensen met depressie, maar misschien is hun studie ook interessant voor sporters. Zouden sporters die chronisch overtrainen hun levensduur verkorten? En zouden interventies die de aanmaak van cortisol verminderen of die van anabole hormonen verhogen de levensduur van sporters verlengen?

Bron:
Biodemography Soc Biol. 2014;60(2):174-84.

Meer:
Slaaptekort verkort levensduur van mannen (27-6-2013)
Verhoog je VO2max en vertraag je veroudering (2-4-2011)
Veel stress? Je moleculaire klok tikt sneller (3-11-2009)


Je leeft tien jaar langer als je elke dag een multivitamientje slikt Drink elke dag drie koppen thee, en je leeft vijf jaar langer Lichaamsbeweging vertraagt moleculaire veroudering met tien jaar

Je leeft tien jaar langer als je elke dag een multivitamientje slikt
De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die dagelijks een supplement met extra micronutriënten gebruikten langere telomeren hadden.

Drink elke dag drie koppen thee, en je leeft vijf jaar langer
Het drinken van thee laat de biologische klok minder snel tikken. Daardoor hebben theedrinkende mannen die ouder zijn dan 65 een moleculaire leeftijd die vijf jaar jonger is dan je zou verwachten. Telomeerstudie.

Lichaamsbeweging vertraagt moleculaire veroudering met tien jaar
Als je veel lichamelijk actief bent, dan is je erfelijk materiaal tien jaar jonger dan het zou zijn als je je leven doorbrengt op een stoel of bank. Dat melden onderzoekers van King's College London in de Archives of Internal Medicine.