Opgeladen: 1-2-2019
Opgeborgen in: Testuitslagen
Translation: No IGF-1 in fake Igtropin (2-2-2019)

Igtropin zonder IGF-1

Farmacologische bodybuilders die in het nabije verleden het IGF-1-preparaat Igtropin hebben gebruikt, en vermoeden dat het spul niet of nauwelijks werkte, beelden zich mogelijk niets in. Er circuleren Igtropin-preparaten - nepperds waarschijnlijk - die geen IGF-1 bevatten, maar een volkomen ander peptide. Dat blijkt uit een analyse die Belgische onderzoekers in 2017 publiceerden in Drug Testing and Analysis.

Igtropin
De onderzoekers, verbonden aan het Scientific Institute of Public Health in Brussel, analyseerden de Igtropin die je hieronder ziet. Het product was in beslag genomen door de Federal Agency for Medicines and Health Products. Let op de typo.


Igtropin zonder IGF-1


Analyse
De onderzoekers ontdekten bij een eerste analyse dat er weliswaar eiwitten in Igtropin zaten, maar dat het niet ging om IGF-1.


Igtropin zonder IGF-1


Toen de Belgen de inhoud van het preparaat verder analyseerden met LC/MS/MS, ontdekten ze dat het product in werkelijk epidermal growth factor [EGF] bevatte.

EGF
EGF is een peptide dat bestaat uit 53 aminozuren. Het maakt zich vast aan de EGF-receptor en stimuleert vervolgens de ontwikkeling en groei van cellen. In experimenten versnelt synthetisch EGF de genezing van wonden. [Int J Low Extrem Wounds. 2016 Jun;15(2):120-5.]

Wetenschappers vragen zich af of EGF ooit gebruikt zal worden als medicijn. Daarvoor vinden ze EGF eigenlijk te gevaarlijk, want EGF stimuleert ook de uitzaaiing van tumoren. In de oncologie werken onderzoekers juist aan kankermedicijnen die de werking van EGF in het lichaam uitschakelen.


Igtropin zonder IGF-1


Welke productiemethode?
Het verhaal is nog niet afgelopen. De Belgen ontdekten dat er iets met de EGF in het preparaat niet helemaal snor was. Door recombinanttechnologie geproduceerde peptiden zijn snoeren van aminozuren, met in de regel een methionine-eenheid aan hun uiteinde [het N-terminal, zeggen chemici liever]. Die methionine-eenheid ontbrak bij de EGF in het foute Igtropin-preparaat.

Nu is het in theorie mogelijk om zo'n methionine-eenheid met enzymen van een gesynthetiseerde peptide af te knippen. Dat is misschien gebeurd met de EGF in het geanalyseerde preparaat.

Maar er is nog een andere verklaring voor het ontbreken van de methionine aan het N-terminal, schrijven de onderzoekers: misschien hebben de producenten het eiwit uit urine gewonnen. [Proc Natl Acad Sci U S A. 1975 Apr;72(4):1317-21.] En dat roept nog meer vragen op over de veiligheid van dit product. Is het wel goed opgezuiverd? Slordig geproduceerde urinaire producten kunnen ziekten overbrengen...

Bron:
Drug Test Anal. 2017 May;9(5):831-7.

Meer:
Webwinkels verkopen ondergedoseerde Genotropin en Omnitrope (31-1-2019)
Epitalonproducten grijze markt authentiek (6-10-2016)
LGD-4033 in webwinkels is authentiek, TB-500 niet (8-9-2014)


Lab vindt ondergedoseerde Aicar, GW1516 en MK-2866 op zwarte markt Mechano Growth Factor op zwarte markt is echt Illegale en vervalste groeihormooonpreparaten

Lab vindt ondergedoseerde Aicar, GW1516 en MK-2866 op zwarte markt
Steeds meer chemische atleten gebruiken experimentele middelen die vallen onder de noemer van research chemicals.

Mechano Growth Factor op zwarte markt is echt
Het Doping Control Laboratory in het Belgische Gent analyseerde twee ampullen IGF-1Ec.

Illegale en vervalste groeihormoonpreparaten
Artikel uit 2004. Nog steeds informatief - en onverminderd actueel.