Opgeladen: 31-10-2015
Opgeborgen in: Krachttraining, Levensverlenging & leefstijl
Translation: Strength training boosts irisin levels (17-12-1215)

Krachttraining verhoogt irisinspiegel

Irisin is een hormoon dat vetweefsels afbreekt, kankercellen afremt en verouderingsprocessen vertraagt. Volgens bewegingswetenschappers van Seoul National University verhoogt krachttraining de afgifte van dat hormoon door de spieren. Des te meer spierweefsel krachtsporters opbouwen, des te meer irisin pompen hun spieren in de bloedbaan.

Irisin
Irisin is een razend interessant hormoon. Het wordt aangemaakt door spiercellen en remt de groei van kankercellen. Irisin kan misschien verklaren waarom lichaamsbeweging in honderden studies de kans op het krijgen drastisch vermindert, en de overlevingskansen van mensen die al kanker hebben verhoogt.

Irisin is ook een longevity-hormoon. In het bloed van mensen die in gezonde staat extreem oud worden, vinden onderzoekers irisin in hoge concentraties. Irisin kan misschien verklaren waarom naturel-bodybuilders in goede gezondheid onwaarschijnlijk oud kunnen worden. [eigenkracht.nl 20 Feb. 2013] Hun spierweefsel beschermt hen tegen verouderingsprocessen.

Irisin
Het effect van training op de concentratie irisin [ruimtelijke structuur hiernaast] in het bloed is nog niet duidelijk. Onderzoekers van de universiteit van Harvard rapporteerden in 2012 dat duurtraining de concentratie irisin in het bloed verhoogt, [Nature. 2012 Jan 11;481(7382):463-8.] maar andere onderzoekers vonden geen significante effecten van duurtraining op de irisinspiegel. [Nature. 2012 Aug 30;488(7413):E9-10; discussion E10-1.]

Ook in experimenten waarin onderzoekers duur- en krachttraining met elkaar combineerden was geen sprake van statistisch significante effecten. [FEBS J. 2014 Feb;281(3):739-49.]

Onderzoek waarin onderzoekers het effect van krachttraining op de irisinspiegel vergeleken met dat van cardio- of duurtraining was er nog niet. Dus zorgden de Koreanen ervoor dat zo'n onderzoek er kwam.

Studie
De onderzoekers verdeelden 20 zwaarlijvige proefpersonen (ze hadden een vetpercentage van meer dan 30 procent) in 3 groepen. Een groep deed gedurende 8 weken helemaal niets, en fungeerde als controlegroep. Een tweede groep trainde gedurende 5 dagen in een gym, en deed daar gedurende een uur aan cardiotraining. Een derde groep trainde ook, maar deed aan krachttraining.

In beide actieve groepen verhoogden de onderzoekers gedurende het experiment geleidelijk de intensiteit van de workouts.

Resultaten
Toen de 8 weken voorbij waren, vonden de onderzoekers in het bloed van de mannen die aan cardiotraining [AT] hadden gedaan meer irisin dan daarvoor, maar die verhoging was niet significant. Bij de mannen die aan krachttraining hadden gedaan [RT] was de irisinspiegel ook verhoogd, en bij hen was de stijging wel statistisch significant.


Krachttraining verhoogt irisinspiegel


De trainingsprogramma's veranderden de lichaamssamenstelling van de proefpersonen. De spiermassa nam toe, de vetmassa nam af. Hoe sterker die effecten, hoe groter de stijging van de irisinspiegel.


Krachttraining verhoogt irisinspiegel


Dat een toename van de spiermassa samengaat met een stijging van de concentratie irisin is niet verwonderlijk, maar hoe een afname van het lichaamsvet de irisinspiegel verhoogt snappen de Koreanen niet helemaal. Remt vetmassa de aanmaak van irisin door de spieren? Of was de afname van de vetmassa het gevolg van de gestegen spiegel van irisin?

Dat moeten vervolgstudies uitwijzen, schrijven de onderzoekers.

Conclusie
"The findings of our research provided an insight for an approach to increase circulating irisin level in overweight and obese adults with resistance exercise training", resumeren de Koreanen. "Although an association between exercise-induced irisin and body composition change was found in obese adults, we could not evaluate their causal relationship in this study. Therefore, future study should cover the role of exercise-induced irisin on body composition including muscle mass and fat mass."

Bron:
Physiol Res. 2015 Oct 8. [Epub ahead of print].

Meer:
Irisin, het levensverlengende hormoon uit je spieren (8-12-2014)
Levensverlenging, spierweefsel en irisin (3-12-2014)
Dankzij irisin beschermt beweging tegen kanker (3-9-2014)


Krachttraining is een medicijn tegen schizofrenie
Hoopgevend Braziliaans ondderzoek.

Stoppen met roken vaker succesvol door krachttraining
Krachttraining voorkomt bovendien dat ex-rokers dikker worden.

Krachttraining beter wapen tegen dikke buik dan aerobe training
Epidemiologische studie uit de koker van Frank Hu.