03.09.2014

Dankzij irisin beschermt beweging tegen kanker

Het beste niet-medische middel tegen kanker is beweging, maar hoe beweging precies tegen kanker beschermt weten we niet. Moleculaire biologen van de University of New Mexico publiceerden in de International Journal of Cancer een fundamenteel onderzoek dat daarin verandering brengt.

Kanker en beweging
Wereldwijd zoeken miljoenen mensen naar een niet-medische manier waarop ze kanker kunnen voorkomen of, als ze al zijn behandeld voor kanker, de terugkeer van de ziekte kunnen voorkomen. Honderdduizenden kankeroverlevers hebben zich er bij neergelegd dat ze een ongeneeslijke vorm van kanker onder de leden hebben, en zoeken naar niet-medische manieren waarop ze de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen.

Volgens studies zijn er inderdaad niet-medische anti-kankerstrategieën die hout snijden, en de meest effectieve is lichaamsbeweging. Het maakt eigenlijk niet uit wat je favoriete vorm van lichaamsbeweging is, als je het maar veel en vaak doet. Hoe meer, hoe beter. Een overzicht van onze stukjes over de kankerremmende kwaliteiten van lichaamsbeweging vind je hier.

Irisin

Irisin
Hoe lichaamsbeweging kankercellen het leven zuur maakt is niet precies bekend, maar wetenschappers hebben er wel een paar theorieën over. Eentje is dat spierweefsel tijdens inspanning kankerremmende stoffen uitscheidt. Myokines, heten die, en één van de beter onderzochte myokines is irisin [hiernaast]. Irisin komt in het lichaam in meerdere vormen voor: een niet-actieve vorm die door de spieren wordt uitgescheiden [IM] en een actieve vorm die ontstaat uit de inactieve vorm [INM].

Vitaliteit
Onderzoekers van de University of New Mexico vroegen zich of irisin kan verklaren waarom beweging de kans op kanker of de terugkeer daarvan vermindert. Om die vraag te beantwoorden stelden ze agressieve MDA-MB-231-borstkankercellen bloot aan actief en niet-actief irisin. En verhip: actief irisin verminderde de vitaliteit van de kankercellen. Sommige cellen pleegden zelfmoord.


Dankzij irisin beschermt beweging tegen kanker


Dankzij irisin beschermt beweging tegen kanker
Beide vormen van irisin verminderden bovendien het vermogen van de cellen om zichzelf uit te zaaien.

In een ander experiment stelden de onderzoekers de kankercellen bloot aan een mix van actief irisin en het kankermedicijn doxorubicin. Irisin maakte de kankercellen kwetsbaarder voor het medicijn.


Dankzij irisin beschermt beweging tegen kanker


Conclusie
"Exercise has been shown to result in reduced cancer risk and improved prognosis of cancer patients", schrijven de onderzoekers. "Our data provides possible insights into potential mechanisms underlying these observations. Moreover, our data supports the hypothesis that irisin may play an important role in future cancer therapeutics, warranting the need for further investigation."

Bron:
Int J Cancer. 2015 Feb 15;136(4):E197-202.

Meer:
Hardlopen beschermt borstkankerpatiënt beter dan wandelen (18-5-2014)
Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren (10-5-2014)
Na borstkanker blijven vrouwen aantrekkelijk en gezond door krachttraining (8-7-2013)