10.05.2014

Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren

Hardlopen en wandelen vermindert de kans op kanker in je hersenen. Als je elke dag 36-72 min wandelt of 15-30 min jogt ben je optimaal beschermd. Dat ontdekte de biostatisticus Paul Williams van Ernest Orlando Lawrence Berkeley National Laboratory, die honderdvijftigduizend hardlopers en wandelaars ruim tien jaar volgde.

Williams heeft zich vastgebeten in de National Runners' and Walkers' Health Studies, een groot epidemiologische project waarin de gegevens van 111.266 hardlopers en 42.136 wandelaars zijn verzameld, en publiceert daarover de ene na de andere studie. In voorbije jaren toonde Williams onder meer aan dat hardlopen de kans op slijtage van gewrichten vermindert - als je tenminste een laag lichaamsgewicht hebt, en dat hardlopers dikker worden als ze minder kilometers gaan hardlopen.

Williams publiceerde in mei 2014 in Medicine & Science in Sports & Exercise een studie waarin hij keek naar het verband tussen hardlopen en wandelen en hersenkanker. Hersenkanker is relatief zeldzaam, en wetenschappers weten nog vrijwel niets over leefstijlfactoren die er tegen beschermen.

Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren
Williams drukte de loopactiviteiten van de studiedeelnemers uit in MET-hours per dag. Wetenschappers vinden dat we dagelijks minstens 1.8 MET-hours moeten halen. Dat komt neer op 36 min wandelen of een kwartier joggen. Meer over MET-hours lees je hier.

De lopers en wandelaars die 1.8 MET-hours per dag haalden of overtroffen hadden minder kans op hersenkanker dan de studiedeelnemers die dat niet deden. Dat gold Vooral voor de vijftigplussers.


Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren


Studiedeelnemers die dagelijks meer dan 72 min wandelden of meer dan een half jogden waren niet beter beschermd dan deelnemers die 36 - 72 min wandelden of 15-30 min jogden.

De meest voorkomende vorm van hersenkanker is glioma. In reageerbuisstudies stimuleert IGF-1 de groei van gliomacellen. Williams vermoedt dat lichaamsbeweging de spieren meer IGF-1 laat opnemen uit het bloed, en daarmee de hoeveelheid IGF-1 vermindert die kankercellen kan laten groeien.

"Although our analyses cannot test whether exercise specifically improves survival in brain cancer patients, it is not unreasonable to expect that if physical activity decreases the risk of incident glioma, it might also extend survival", concludeert Williams.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2014 May;46(5):927-32.

Meer:
Na borstkanker blijven vrouwen aantrekkelijk en gezond door krachttraining (8-7-2013)
In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel (12-12-2012)
Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur (15-10-2012)