Opgepoetst: 24-6-2021
Opgeladen: 10-5-2014
Opgeborgen in: Kanker & beweging, Kanker voorkomen & overleven
Translation: Walking and running can halve the chance of brain cancer (18-5-2014)

Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren

Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren
Hardlopen en wandelen vermindert de kans op kanker in je hersenen. Als je elke dag 36-72 minuten wandelt of 15-30 minuten jogt, ben je optimaal beschermd. Dat ontdekte de Amerikaanse biostatisticus Paul Williams van Ernest Orlando Lawrence Berkeley National Laboratory, die honderdvijftigduizend hardlopers en wandelaars ruim tien jaar volgde.


Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren


Hardlopen & wandelen
Williams heeft zich vastgebeten in de National Runners' and Walkers' Health Studies, een groot epidemiologische project waarin de gegevens van 111266 hardlopers en 42136 wandelaars zijn verzameld, en publiceert daarover de ene na de andere studie. In voorbije jaren toonde Williams onder meer aan dat hardlopen de kans op slijtage van gewrichten vermindert - als je tenminste een laag lichaamsgewicht hebt, en dat hardlopers dikker worden als ze minder kilometers gaan hardlopen.

Studie
Williams publiceerde in mei 2014 in Medicine & Science in Sports & Exercise een studie waarin hij keek naar het verband tussen hardlopen en wandelen en hersenkanker. Hersenkanker is relatief zeldzaam, en wetenschappers weten nog vrijwel niets over leefstijlfactoren die er tegen beschermen.

Williams drukte de loopactiviteiten van de studiedeelnemers uit in MET-hours per dag. Wetenschappers vinden dat we dagelijks minstens 1.8 MET-hours moeten halen. Dat komt neer op 36 minuten wandelen of een kwartier joggen. Meer over MET-hours lees je hier.

Resultaten
De lopers en wandelaars die 1.8 MET-hours per dag haalden of overtroffen, hadden minder kans op hersenkanker dan de studiedeelnemers die dat niet deden. Dat gold vooral voor de vijftigplussers.


Wandelen en hardlopen kunnen kans hersenkanker halveren


Studiedeelnemers die dagelijks meer dan 72 min wandelden of meer dan een half jogden waren niet beter beschermd dan deelnemers die 36 - 72 minuten wandelden of 15-30 minuten jogden.

Mechanisme
De meest voorkomende vorm van hersenkanker is glioma. In reageerbuisstudies stimuleert IGF-1 de groei van gliomacellen. Williams vermoedt dat lichaamsbeweging de spieren meer IGF-1 laat opnemen uit het bloed, en daarmee de hoeveelheid IGF-1 vermindert die kankercellen kan laten groeien.

Conclusie
"Although our analyses cannot test whether exercise specifically improves survival in brain cancer patients, it is not unreasonable to expect that if physical activity decreases the risk of incident glioma, it might also extend survival", concludeert Williams.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2014 May;46(5):927-32.

Meer:
Na borstkanker blijven vrouwen aantrekkelijk en gezond door krachttraining (8-7-2013)
In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel (12-12-2012)
Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur (15-10-2012)


Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kanker Elke intensieve trainingssessie is een chemo light In combinatie met andere vormen van lichaamsbeweging vergroot krachttraining de overlevingskans van kankeroverlevers

Leefstijl die tegelijkertijd slanker en fitter maakt beschermt tegen kanker
De leefstijl die mannen - en waarschijnlijk ook vrouwen - beschermt tegen kanker, maakt mannen naarmate ze ouder worden niet dikker, maar slanker en zorgt er tegelijkertijd voor dat ze fit blijven. Of nog fitter worden.

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light
Elke keer dat mensen intensief bewegen, maakt hun lichaam stoffen aan die kankercellen doden.

In combinatie met andere vormen van lichaamsbeweging vergroot krachttraining de overlevingskans van kankeroverlevers
Krachttraining vergroot de overlevingskansen van mensen die in het verleden zijn behandeld voor kanker. Maar...