16.05.2013

Je rent harder op de treadmill als je kijkt naar videoclips

Je rent harder op de treadmill als je kijkt naar videoclips

In een beetje gym hangen schermen en boxen, waardoor je tijdens je cardiotrainingen naar de TV kunt kijken. Als je die apparatuur op de juiste manier gebruikt - en naar videoclips kijkt - dan verbeteren ze je workouts. Maar als je kijkt naar een aflevering van MythBusters, dan boet je cardiotraining volgens bewegingswetenschappers van de University of Portsmouth in Engeland juist in aan kwaliteit.

Muziek, clips en sportprestaties
Dat achtergrondmuziek de kwaliteit van cardio- en duursportprestaties verbetert, dat staat inmiddels wel vast. Maar hoe zit dat met TV? Het effect van TV op de sportprestaties is niet duidelijk. En dus zochten de Britten het uit.

Studie
De onderzoekers plukten zes gezonde mannelijke studenten uit de universitaire rugby- en footballteams, en lieten die een paar keer 30 min achtereen rennen op een treadmill. De studenten moesten eerst een kwartier opwarmen, en daarna een kwartier rennen zo hard ze konden.

De onderzoekers lieten de studenten rennen bij een temperatuur van 26 graden, omdat daarbij gevoelens van vermoeidheid sneller optreden.

De studenten moesten een keer rennen zonder dat ze op een scherm naar iets moesten kijken. [Con] Een andere keer keken ze naar een opname van een rechtszaak. [NM]

Weer een andere keer keken ze naar clips die volgens de onderzoekers een motiverende werking hebben: Slam van Pendulum (vanwege het tempo: 139 bpm), Eye of the Tiger van Survivor (vanwege de emotionele lading) en Rise above it van Lock Stock And Barrel (vanwege de opbeurende tekst). [M]

Resultaten
Keken de studenten naar de clips, dan renden ze tijdens het kwartier harder dan als ze nergens naar keken, en legden ze 251 m meer af dan tijdens CON. Keken de studenten naar de rechtszaak, dan renden ze juist een beetje minder hard, en legden ze 164 m minder af dan tijdens CON.

De verbeterde prestaties lijken het gevolg te zijn van een toegenomen bereidheid van de studenten om zich in te spannen. De hartslag liep tijdens de M-loop meer op dan tijdens de CON-loop, en tijdens de NM-loop juist een beetje minder dan tijdens de CON-loop.


Je rent harder op de treadmill als je kijkt naar videoclips


Je rent harder op de treadmill als je kijkt naar videoclips


Een soortgelijk patroon zagen de onderzoekers toen ze keken naar de concentratie melkzuur in het bloed van de proefpersonen. Die liep hoger op in de M-groep dan in de CON-groep, en steeg in de NM-groep juist een beetje minder dan in de M-groep.

Conclusie
"A combined music and video intervention has a beneficial effect on exercise of high intensity in conditions that may induce premature fatigue", concluderen de onderzoekers. "Video and music may primarily be of use to noncompetitive, recreational gym users who are more likely to select dissociative attentional strategies to elongate or tolerate a high intensity exercise workload."

Bron:
Journal of Sports Science and Medicine (2009) 8, 435-442.

Meer:
Muziek verbetert sportprestaties (7-5-2013)
Muziek verlaagt de testosteronspiegel (13-4-2013)