Opgeladen: 4-12-2016
Opgeborgen in: Horror & sensatie
Translation: No translation yet

Jongeren die veel energy drinks drinken doen vaker een zelfmoordpoging

Hoe vaker jongeren energy drinks gebruiken, hoe groter is hun kans op slaapproblemen, stress en depressie, en hoe groter is de kans dat ze een poging doen om zichzelf van het leven te beroven. Dat schrijven Koreaanse psychologen in Nutrition Journal. Een slecht voedingspatroon maakt het negatieve effect van energy drinks nog sterker.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die zijn verzameld in een onderzoek onder een kleine zeventigduizend Zuid-Koreaanse jongeren van 12-18 jaar. De onderzoekers kenden het dieet van de jongeren, en wisten dus ook hoeveel energy drinks ze consumeerden. De jongeren hadden bovendien verteld of ze wel vaak in een depressieve stemming waren, last hadden van stress en wel eens dachten aan zelfmoord.

Resultaten
Jongeren die veel energy drinks drinken doen vaker een zelfmoordpoging
De jongeren die energy drinks gebruikten hadden vaker last van slaapproblemen en stress, en waren vaker depressief, dan de jongeren die geen energy drinks gebruikten. Bovendien dachten ze vaker aan zelfmoord, maakten vaker concrete zelfmoordplannen en deden vaker een zelfmoordpoging.


Jongeren die veel energy drinks drinken doen vaker een zelfmoordpogingHoe meer energy drinks de jongeren per week dronken, hoe groter waren de risico's. Meer energy drinks per week betekenden meer kans op slaapproblemen, stress, een depressieve stemming en zelfmoordpogingen.


Jongeren die veel energy drinks drinken doen vaker een zelfmoordpoging


Jongeren die veel energy drinks drinken doen vaker een zelfmoordpogingToen de Koreanen ook naar het dieet van de jongeren keken, zagen ze dat junk food het negatieve effect van energy drinks versterkte. Jongeren die veel junk food aten en ook veel energy drinks dronken waren vaker depressief gestemd [eerste figuur hieronder] en hadden ook vaker een zelfmoordpoging gedaan [tweede figuur].


Jongeren die veel energy drinks drinken doen vaker een zelfmoordpoging


Jongeren die veel energy drinks drinken doen vaker een zelfmoordpogingConclusie
"In conclusion, study findings indicate that adolescents who consume energy drinks regularly are at great risk of mental health problems, particularly when in combination with junk food consumption", schrijven de Koreanen. "Furthermore, the risk of mental health problems was significantly different between highly frequent and moderately frequent consumers."

"However, the cross-sectional study design prevents our ability to assess causal relationships."

Bron:
Nutr J. 2016 Oct 13;15(1):87.

Meer:
Dierstudie: L-theanine, cafeïne en slaap (28-8-2015)
Slecht slapen door cafeïne? GABA helpt (3-8-2015)
Ornithine versterkt mentale werking cafeïne, maar niet de bijwerkingen (29-1-2015)


Groenteneters zijn gelukkiger en creatiever
Mensen die veel groenten en fruit eten hebben meer levensgeluk en zijn creatiever dan mensen die weinig groenten en fruit eten.

Het antidepressie-dieet
Voedingswetenschappers van de University of Las Palmas de Gran Canaria ontdekten een dieet dat de kans op depressie verkleint.

Vijf (eigenlijk vier) dingen die je kunt doen om gelukkiger te worden
Beetje tuttig misschien, deze leefstijltips. Maar ze werken wel.