Opgeladen: 11-12-2019
Opgeborgen in: Cafeïne & koffie, Duursport & voeding
Translation: 1.9 percent faster running after a cup of coffee (13-12-2019)

Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt!

Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt!
Als je jezelf wilt gaan oppeppen voordat je een stukje gaat hardlopen, maar geen zin hebt in pre-workout-poeders met legio exotische componenten, neem dan gewoon een stevige kop koffie. Dat werkt subiet, schrijven Engelse wetenschappers van Coventry University in de International Journal of Sports Physiology and Performance.

Studie
De onderzoekers lieten 15 getrainde hardlopers met 3 verschillende gelegenheden een afstand van 1600 meter rennen. De ene keer kregen de mannen een uur voor de sessie een placebo, een andere keer een kop koffie zonder cafeïne, en weer een andere keer een kop met cafeïne.

De mannen kregen een kop van 300 milliliter koffie. Die hadden de onderzoekers gemaakt van oploskoffie. Per kilogram lichaamsgewicht kregen de mannen 0.1 gram oploskoffie. In totaal zal dat zijn neergekomen op 2-3 theelepels oploskoffie. Deproducten die de onderzoekers gebruikten waren Nescafé Original en Nescafé Original Decaffeinated.

De meeste mannen waren koffiedrinkers. De onderzoekers vroegen de mannen niet om hun inname van cafeïne in de dagen voor de sessie te verminderen.

Resultaten
Als de mannen een kop cafeïnevrije koffie hadden gedronken, renden ze 1.3 procent sneller dan als ze een placebo hadden gekregen. Hadden ze een kop met reguliere koffie met cafeïne gedronken, dan renden ze 1.9 procent sneller.


Kop koffie voordat je gaat hardlopen? Werkt!


Conclusie
"In conclusion, the ingestion of caffeinated coffee 60 minutes before a one-mile race [...] improved race performance compared with decaffeinated coffee and a placebo solution", schrijven de onderzoekers. "These findings suggest that the ingestion of caffeinated coffee is a suitable source of caffeine prior to a one-mile running race."

Bron:
Int J Sports Physiol Perform. 2018;13(6):789-94.

Meer:
Voor krachtsporters is een kop koffie een beter pepmiddel dan een pil met cafeïne (23-2-2016)


Na een kop koffie produceren je bruine vetcellen meer warmte

Drink een paar koppen koffie per dag, en leef langer

Koffie - een superfood dat je sterftekans vermindert

Na een kop koffie produceren je bruine vetcellen meer warmte
Dat rapporteren Engelse celbiologen van de University of Nottingham in Scientific Reports.

Drink een paar koppen koffie per dag, en leef langer
Yessir! We gaan het weer hebben over telomeren...

Koffie - een superfood dat je sterftekans vermindert
Met elke 2 koppen koffie die je dagelijks drinkt, vermindert je kans op overlijden met bijna een kwart.