Opgepoetst: 4-4-2022
Opgeladen: 27-7-2001
Opgeborgen in: Psychologie, Aantrekkelijkheid
Translation: High testosterone level? Don't smile when they take a picture of you... (1-4-2022)

Hoge testosteronspiegel, koude glimlach

Je bent een man, je hebt een hoge testosteronspiegel en je moet op de foto. Het is de bedoeling dat je vriendelijk overkomt, dus je doet je best een warme glimlach te produceren. Wel. Dat gaat dus niet werken.


Hoge testosteronspiegel? Niet fotogeniek...


Studie
Psycholoog James Dabbs, verbonden aan Georgia State University in de VS, liet 19 mannen en 14 vrouwen 2 keer fotograferen door een friendly and attractive undergraduate.

Voor de ene foto moesten de proefpersonen lachend poseren, voor de andere niet. Tegelijkertijd bepaalde Dabbs de testosteronconcentratie in het speeksel van de proefpersonen. De psycholoog liet de foto's beoordelen door een panel.

Resultaten
Van alle foto's moest het panel aangeven of ze de personen op de foto sterk/domaninant vonden, actief of vriendelijk/goed.

Hieronder zie je wat het panel vonden van de foto's waarop de mannen en vrouwen met een hoge testosteronconcentratie lachend en serieus stonden. Hoe hoger de percentages, hoe vaker beoordeelde het panel een foto van iemand met een hoog testosteron als sterk/dominant, actief of vriendelijk/goed ten opzichte van de mannen en vrouwen met een lage testosteronconcentratie.

Mannen met weinig testosteron zagen er volgens het panels vriendelijker uit dan de mannen met veel testosteron, of ze nu glimlachten of niet. Mannen met veel testosteron kwamen daarentegen vaker over als sterk en dominant.

Voor vrouwen waren die verbanden er niet.


Hoge testosteronspiegel? Niet fotogeniek...


Toen Dabbs de foto's analyseerde, zag hij dat de spiertjes die betrokken zijn bij een glimlach minder hard werkten bij mannen met veel testosteron.

Verklaring
Volgens Dabbs willen mannen met veel testosteron situaties domineren. Ze willen controle uitoefenen. Die controle hebben ze niet als een fotograaf hun snater voor eeuwig vastlegt. De stress van die situatie maakt dat hun glimlach niet erg gemeend is.

Voor vrouwen ligt het iets anders. Volgens Dabbs willen vrouwen met veel testosteron net zo graag domineren als mannen met veel testosteron. Dat je niet aan hun glimlach kunt zien of ze zich ongemakkelijk voelen, komt omdat vrouwen in onze cultuur vaker glimlachen dan mannen. Ze hebben dus meer training dan mannen.

Bron:
Journal of Nonverbal Behavior. 1997;21(1):45-55.

Meer:
Met een glimlach zie je er ouder uit (15-5-2017)
Een glimlachende man is onaantrekkelijk (20-6-2016)


Vrouwen vinden snelle wielrenners aantrekkelijk Vrouwen willen man met spierkracht Rode kleren maken mannen aantrekkelijker

Vrouwen vinden snelle wielrenners aantrekkelijk
Zowel vrouwen als mannen vinden de gezichten van mannelijke wielrenners die goede tijden neerzetten aantrekkelijker dan die van wielrenners die steevast achter in het peloton eindigen.

Vrouwen willen mannen met spierkracht
Mannen die op zoek zijn naar een relatie, vergroten waarschijnlijk hun kansen als ze fysiek sterker worden.

Rode kleren maken mannen aantrekkelijker
Mannen die in de smaak van vrouwen willen vallen, moeten voordat ze nieuwe kleren gaan kopen eigenlijk eerst het artikel lezen dat Andrew Elliot publiceerde in de Journal of Experimental Psychology.