Opgepoetst: 15-7-2022
Opgeladen: 21-2-2015
Opgeborgen in: Afslanksupplementen, Plantenextracten
Translation: Body fat melts away with gum Arabic (15-2-2011)

Lichaamsvet wegsmelten met Arabische gom

Als je elke dag 30 gram Arabische gom slikt kun je in anderhalve maand anderhalve kilo lichaamsvet verliezen - en een krap kilootje vetvrije massa winnen. Onderzoekers van de University of Medical Sciences & Technology in Sudan komen tot die slotsom in een humane studie waaraan 120 studentes meewerkten.


Lichaamsvet wegsmelten met Arabische gomArabische gom
De voedingsindustrie haalt Arabische gom uit de Acacia senegal and Acacia seyal, twee bomen die groeien in de Afrikaanse Sahel. De gom wordt gemaakt uit de hars van de bommen, en bestaat uit complexe onverteerbare koolhydraten. De precieze samenstelling hangt af van de gebruikte boomsoort.

De onderzoekers gebruikten overigens Arabische gom uit de Acacia senegal.

Als je industrieel geproduceerde voedingsmiddelen consumeert, krijg je dagelijks kleine hoeveelheden Arabische gom binnen. De industrie gebruikt Arabische gom - E414 - als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. [food-info.net]

Arabische gom is een prebioticum. In de darmen fungeert het als een voedingsbodem voor bifidobacteria, lactobacilli en andere probiotica. [Br J Nutr. 2008 Dec;100(6):1269-75.] Die organismen zetten de koolhydraten in Arabische gom om in short chain fatty acids [Food Hydrocolloids 2011, 25(2):165-9.] - en die hebben misschien de effecten veroorzaakt die de Sudanezen rapporteren.


Lichaamsvet wegsmelten met Arabische gomStudie
De onderzoekers gaven 60 studentes elke 30 gram Arabische gom. 's Morgens vroeg gebruikten namen de studentes 18 gram, en later op de avond ook nog eens 12 gram. De studentes losten het poeder op in een glas water, en dronken dat op.

Een controlegroep van 60 andere studentes kreeg een placebo.

Resultaten
De studentes die Arabische gom slikten verloren een krap kilootje, de studentes in de controlegroep bleven op gewicht.

Klik op de figuur hieronder voor een grotere versie.


Lichaamsvet wegsmelten met Arabische gomDe figuur hieronder flansten we zelf in elkaar op basis van gegevens van de Sudanezen. In de controlegroep verandert bijna niets, in de experimentele groep wel. De studentes die Arabische gom slikten verloren 1.7 kilo vet en wonnen 0.9 kilo vetvrije massa.


Lichaamsvet wegsmelten met Arabische gomBijwerkingen
De suppletie was niet zonder bijwerkingen. Bijna alle studentes die Arabische gom gebruikten rapporteerden diaree of misselijkheid.

Conclusie
"Gum Arabic ingestion causes significant reduction in BMI and body fat percentage among healthy adult females", schrijven de onderzoekers. "The effect could be exploited in the treatment of obesity."

Bron:
Nutr J. 2012 Dec 15;11:111.

Meer:
Dierstudie: acerola zet rem op de groei van vetweefsel (15-2-2015)
Ook zonder cafeïne verhoogt groene thee de vetverbranding (6-2-2015)
Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt (2-2-2015)


FAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van vetweefsels Vetverlies door carnitine is geen mythe | Metastudie Lychees voor minder buikvet

FAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van vetweefsels
Een dagelijkse inname van driekwart tot anderhalve gram extract van de vruchten van Tamarindus indica kan misschien vetreserves helpen afbreken.

Vetverlies door carnitine is geen mythe | Metastudie
De zeurpieten die beweren dat L-carnitine een waardeloos afslanksupplement is, hebben ongelijk.

Lychees voor minder buikvet
Suppletie met bioactieve stoffen uit lychees leidt tot een bescheiden afname van de vetmassa, concludeert een kleine Japanse trial.