Opgepoetst: 14-2-2019
Opgeladen: 19-5-2012
Opgeborgen in: Langer leven
Translation: Walking in green areas healthier than walking in the city (20-6-2012)

Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad

Heb je de keus tussen bewegen in een bebouwde omgeving, of bewegen in een groene omgeving? Kies dan voor het laatste. Volgens onderzoekers van Nippon Medical School in Japan is het aantoonbaar gezonder.

Volgens steeds meer studies functioneren mensen beter in een omgeving met planten en bomen. Het is bovendien een uitgemaakte zaak dat lichaamsbeweging gezond is. De onderzoekers vroegen zich af wat er gebeurt als je die twee factoren - een groene omgeving en beweging - met elkaar combineert.

Studie
De onderzoekers lieten 16 mannen van gemiddeld 57 jaar 2 keer wandelen. De ene keer liepen ze 2 uur door een stedelijk deel van Tokio waarin bijna geen bomen staan, de andere keer 2 uur in een bebost park. Tijdens beide wandelingen verbruikten de proefpersonen evenveel energie.

Resultaten

De onderzoekers zagen dat na het lopen in het park de diastolische en de systolische bloeddruk van de mannen significant lager was. Na de wandeling in de stedelijke omgeving was dat het niet het geval.


Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad


Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad


Na de wandeling in het park was bovendien de concentratie van het stresshormoon noradrenaline en de neurotransmitter dopamine verlaagd. Na de wandeling in de stedelijke omgeving was dat niet zo.

Tegelijkertijd verhoogde het wandelen in een park de afgifte van adiponectin, en wandelen in een stedelijke omgeving niet. Adiponectin verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Het hormoon laat spiercellen meer energie opnemen uit de bloedbaan.

Mogelijk verlaagt een natuurlijke omgeving psychologische stress meer dan een omgeving van beton. Dat versterkt de positieve effecten van beweging.

Phytoncides
De onderzoekers vermoeden dat het stressverlagende effect van bewegen in de natuurlijke omgeving het werk is van phytoncides. Dat is een groep verbindingen als alphapinene, beta-pinene, tricyclene, camphene en limonene die worden uitgescheiden door bomen om zich te beschermen tegen micro-organismen.

In eerdere studies hebben de Japanners aangetoond dat het inademen van phytoncides de aanmaak van stresshormonen vermindert.

Bron:
Eur J Appl Physiol. 2011 Nov;111(11):2845-53.

Meer:
Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill (3-5-2010)


Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen Je inzetten voor het milieu verdubbelt je kans op een goede gezondheid Bomen beschermen mensen tegen kanker

Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen
Als je van jezelf vindt dat je moet gaan trainen, maar je afvraagt of je dat wel gaat volhouden, doe het dan als het even kan buiten. Ga hardlopen in de weilanden, of ga met je dumbbells trainen in de tuin.

Je inzetten voor het milieu verdubbelt je kans op een goede gezondheid
Mensen die in hun vrije tijd wilgen knotten, actievoeren om een park te beschermen tegen nieuwbouw, zieke dieren opvangen of natuurgebieden schoonmaken zijn vaker gezond dan mensen die dat allemaal niet doen.

Bomen beschermen mensen tegen kanker
Hoe meer bomen er bij jou in de omgeving staan, des te geringer is je kans op kanker. Epidemiologie.