Opgepoetst: 24-7-2020
Opgeladen: 2-6-2012
Opgeborgen in: Kankerpreventie
Translation: Trees protect against cancer (10-7-2012)

Bomen beschermen mensen tegen kanker

Bomen beschermen mensen tegen kanker
Hoe meer bomen er bij jou in de omgeving staan, hoe geringer is je kans op kanker. Dat kun je afleiden uit een epidemiologische studie die onderzoekers van Nippon Medical School publiceerden in The Open Public Health Journal.

Bomen
We schreven eerder ook al over een onderzoek van de auteurs van deze studie. Toen hadden we het over het effect van lopen in een bosrijke omgeving versus het lopen in een stad. Lopen in een bosrijke omgeving verlaagde de concentratie van stresshormonen in het bloed en de bloeddruk meer dan lopen in de stad, ontdekten de Japanners.

De onderzoekers bestuderen een fenomeen dat shinrinyoku heet. In Engelstalige publicaties is dat steevast vertaald met forest bathing. Dankzij het onderzoek van de groep zijn er in Japan nu 44 bossen uitgeroepen tot zones waarin shinrinyoku aantoonbaar positieve effecten op de gezondheid heeft. Het onderzoek van de groep zorgde er ook voor dat planologen bij de uitbreiding van Japanse steden waardevolle bossen hebben gespaard.

Phytoncides
De onderzoekers vermoeden dat bomen verbindingen uitscheiden die stress verminderen en het immuunsysteem activeren - en zo op de langere termijn de kans op kanker verminderen. Die stoffen heten phytoncides. [Immunopharmacol Immunotoxicol. 2006;28(2):319-33.] Planten als eiken, naaldbomen, maar ook theebomen en uien, geven die stoffen af om zich te beschermen tegen insecten, dieren en micro-organismen. Er zijn zo'n vijfduizend phytoncides bekend. Waarschijnlijk produceren alle levende planten ze.

De onderzoekers konden in Japanse wouden verhoogde concentraties van een aantal van die phytoncides aantonen, zoals alphapinene, beta-pinene, tricyclene, camphene en d-limonene.


Bomen beschermen mensen tegen kanker


Studie
In de studie die in 2008 verscheen in The Open Public Health Journal verzamelden de onderzoekers gegevens over sterfte door kanker in Japan. Ze splitsten die gegevens uit naar provincie en corrigeerden ze voor roken en inkomen. De onderzoekers keken vervolgens naar het oppervlak van die provincies dat was bedekt met bos. Zo ontdekten ze dat de sterfte door kanker lager was naarmate de omgeving bosrijker was.

Bij de vrouwen vonden de onderzoekers statistisch significante effecten voor longkanker en borstkanker; bij mannen voor prostaatkanker, darmkanker en nierkanker. De figuur hieronder toont het verband tussen bebossing en borst- en prostaatkanker.


Bomen beschermen mensen tegen kanker


Conclusie
"Forests may partially contribute to decreased SMR of some cancers in Japan", concluderen de onderzoekers.

Bron:
The Open Public Health Journal, 2008, 1, 1-7.

Meer:
Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken (1-3-2019)
Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells (15-2-2019)
Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad (19-5-2012)
Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill (3-5-2010)


Hoe gevarieerder je eet, hoe ouder je kunt worden Appel met schil beschermt beter tegen kanker Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week

Hoe gevarieerder je eet, hoe ouder je kunt worden
Hoe gevarieerder zestigplussers eten, hoe kleiner is hun kans om te overlijden. In het bijzonder de kans op sterfte als gevolg van kanker vermindert door een gevarieerde voeding.

Appel met schil beschermt beter tegen kanker
Appels zijn gezonder als je ze eet met schil. Tenminste, als we het hebben over rode en blozende appels, zoals Jonagold en Pink Lady.

Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week
Al geruime tijd verdiepen we ons in de wondere wereld van de polyacetylenen, een groep gezondheidsverbeterende verbindingen in wortels, pastinaak en verwante groenten die voedingswetenschappers lange tijd over het hoofd hebben gezien.