Opgeladen: 12-5-2020
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Plantenextracten
Translation: Apples protect better against cancer if you don't peel them (13-5-2020)

Appel met schil beschermt beter tegen kanker

Appel met schil beschermt beter tegen kanker
Appels zijn gezonder als je ze eet met schil. Tenminste, als we het hebben over rode en blozende appels, zoals Jonagold en Pink Lady. In de schil van die appels zitten meer kankerdodende stoffen dan in het vruchtvlees. Tot die conclusie komen Chinese voedingsonderzoekers, verbonden aan Shaanxi Normal University, in een reageerbuisstudie die is verschenen in Food & Function.

Studie
De onderzoekers maakten extracten van Pink Lady-appels, en stopten die bij MCF-7- en LoVo-kankercellen in reageerbuizen. De onderzoekers werden overigens niet betaald door een appelkweker, maar door de Chinese overheid.


Appel met schil beschermt beter tegen kanker


Resultaten
In reageerbuizen doodden appelextracten darmkankercellen en borstkankercellen. De extracten van de schil bleken effectievere kankerceldoders dan de extracten van het vruchtvlees. De figuur hieronder heeft betrekking op borstkankercellen.

Apoptosis = celdood.


Appel met schil beschermt beter tegen kanker


Appel met schil beschermt beter tegen kanker


Hoe appelextracten kankercellen doodt, zie je in de figuur hierboven. Die heeft trouwens betrekking op darmkankercellen. De actieve stoffen in appels - en dan vooral de schillen van appels - verhogen de aanmaak van vrije zuurstofradicalen en waterstofperoxide in de kankercellen. Dat zijn agressieve verbindingen die cellen kunnen aanzetten om zichzelf te doden.

Carotenoïden als luteïne en bètacaroteen, en omega-3-vetzuren doen in in vitro-studies trouwens hetzelfde met kankercellen.

Conclusie
"The results suggested that apple peel is a really good ingredient for anticancer effects as dietary food", concluderen de onderzoekers.

Ander onderzoek
Rond de eeuwwisseling deden Wageningse en Egyptische plantenwetenschappers al onderzoek naar de gezondheidseffecten van de schil van appels. [Weekblad voor Wageningen UR, 21 juni 2001.] [Volkskrant, 30 juni 2001.] Uit dat onderzoek bleek dat de schil van appels meer gezonde stoffen bevat naarmate appels roder van kleur zijn.

Bron:
Food Funct. 2015, 6, 3789.

Meer:
Hoe gevarieerder je eet, hoe kleiner je kans op sterfte door kanker (26-4-2020)
Minder kans op darmkanker door een paar rauwe wortels per week (12-4-2020)
Dierstudie levert meer aanwijzingen voor kankerremmende werking van wortels (11-4-2020)


Extract van sumak versnelt veroudering borstkankercellen Luteine, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie Via vrije radicalen saboteren visvetzuren borstkankercellen

Extract van sumak versnelt veroudering borstkankercellen
In het kruidenrek van elke supermarkt liggen sinds kort de potjes en zakjes met sumak: een rood poeder met een friszure smaak, gemaakt van de besjes van de fluweelboom Rhus coriaria.

Luteïne, de kankerremmer uit boerenkool en spinazie
Hoe zit dat nou met de kankerremmende werking van carotenoïden, een groep verbindingen in groenten en fruit? Wat doen ze precies? En kun je hun beschermende werking versterken met andere voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren?

Via vrije radicalen saboteren visvetzuren borstkankercellen
Als je carotenoïden als bèta-caroteen binnenkrijgt via reguliere voedingsmiddelen, remmen ze kanker. In ieder geval bij borstkankercellen gebeurt dat op een manier die doet vermoeden dat omega-3-vetzuren dat effect zouden moeten kunnen versterken.