Opgeladen: 26-4-2020
Opgeborgen in: Langer leven, Kanker voorkomen en overleven
Translation: More dietary diversity means longevity (27-4-2020)

Hoe gevarieerder je eet, hoe ouder je kunt worden

Hoe gevarieerder je eet, hoe ouder je wordt
Hoe gevarieerder zestigplussers eten, hoe kleiner is hun kans om te overlijden. In het bijzonder de kans op sterfte als gevolg van kanker vermindert door een gevarieerde voeding. Dat blijkt uit een epidemiologisch onderzoek van het Japanse National Center for Geriatrics and Gerontology.

Studie
De onderzoekers gebruikten gegevens die waren verzameld in de Japanse National Institute for Longevity Sciences-Longitudinal Study of Aging. Zo konden ze een groep van 386 Japanse mannen en 413 Japanse vrouwen bestuderen, die toen de studie begon 60-79 jaar oud waren.

De onderzoekers kenden het dieet van de studiedeelnemers, en volgden ze bijna 16 jaar. In die periode overleed een derde van de studiedeelnemers.

De onderzoekers bepaalden de diversiteit van het dieet van de studiedeelnemers door te kijken naar de hoeveelheid energie die werd geleverd door afzonderlijke voedselgroepen als ontbijtproducten, volle granen, aardappels, bonen, noten en zaden, gekleurde groenten, groene groenten, fruit, paddenstoelen, algen, vis en schelpdieren, vlees, eieren en zuivel.

Resultaten
Hoe gevarieerder het dieet van de studiedeelnemers, hoe ouder ze konden worden. Een gevarieerd dieet zorgde voor een statistisch significante afname van de sterftekans in het algemeen [All-cause mortality] en de kans op de sterfte door kanker.


Dimethoxyflavone uit zwarte gember is een verjongingsmedicijn voor spieren

Dimethoxyflavone uit zwarte gember is een verjongingsmedicijn voor spieren


Een gevarieerd dieet had geen effect op de kans op sterfte door hart- en vaatziekten.

Bron:
Nutrients. 2020 Apr 10;12(4):E1052.

Meer:
Langer leven? Drink drie koppen thee per week... (13-1-2020)
Zestigplusser met veel DHA in zijn bloed leeft langer (24-9-2019)
Beweging als longevity drug | Meer is beter (31-8-2019)
Hoe word je 152? (6-8-2019)


Elke dag een beetje knoflook, en je leeft drie jaar langer Als je meer van deze voedingsmiddelen eet, leef je langer Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining

Elke dag een beetje knoflook, en je leeft drie jaar langer
Tot die slotsom komen Chinese en Amerikaanse epidemiologen in een studie die is verschenen in Nutrients.

Als je meer van deze voedingsmiddelen eet, leef je langer
De antioxidanten in deze producten verminderen de kans op dodelijke vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Dat suggereert een metastudie die epidemiologen van de Tehran University of Medical Sciences publiceerden in de European Journal of Nutrition.

Biologische klok tikt trager door duurtraining en intervaltraining
Duurtraining laat de biologische klok langzamer tikken, schrijven Duitse cardiologen in de European Heart Journal. Ze baseren zich op de grootste trial naar de effecten van verschillende bewegingsvormen die tot nu toe is verschenen.