|
Hoe word je 152?
Thomas Parr
Parr vertelde Howard dat hij pas op zijn tachtigste was getrouwd, maar zijn kinderen had overleefd. Als honderdjarige had hij een affaire gehad, waaruit een dochter was geboren, en waarvoor hij publiek boete had moeten doen. Op zijn 122ste, 12 jaar nadat zijn eerste vrouw was overleden, was hij voor een tweede keer getrouwd.
"Keep your head cool by temperance and your feet warm by exercise", zou Parr hebben geantwoord op de vraag waardoor hij zo oud had kunnen worden. "Rise early, go soon to bed, and if you want to grow fat [ander woord voor prosperous] keep your eyes open and your mouth shut." Parr werkte, ondanks zijn gevorderde leeftijd, nog steeds dagelijks op het land.
Howard was zozeer van Parr onder de indruk, dat hij hem uitnodigde naar het hof van zijn vriend, koning Charles de Eerste. Charles sprak met Parr, liet zijn portret schilderen door een Vlaamse meester, en overlaadde hem dure wijnen en kostbaar eten. De luxueuze gerechten en alcohol, en wellicht ook de ziektekiemen die rondwaarden in het overbevolkte Londen, zorgden ervoor dat Parr binnen enkele dagen overleed.
Charles vroeg daarna zijn lijfarts William Harvey om sectie te verrichten op de man die het voor het elkaar had gekregen om 152 jaar oud te worden. Ook dat is weer vastgelegd op een schilderij.
In 1987 publiceerde Age & Ageing een beschouwing van Harveys bevindingen. [Age Ageing. 1987 Jul;16(4):265-6.] Parr was een bijzonder gezonde, maar oude man, bleek uit het rapport. Volgens Harvey had Parrs eenvoudige leefstijl, met eerlijke en sobere voeding, zonder genotsmiddelen als alcohol, maar wel met veel lichaamsbeweging, ervoor gezorgd dat Parr zo ongelofelijk oud had kunnen worden.
Tussen scepsis en verwondering
Parrs geval was zo onwaarschijnlijk, dat Smith, die later zelf boeken over longevity zou schrijven, het geval als irrelevant terzijde schoof.
In 1935, driehonderd jaar geleden nadat Thomas Parr overleed, was de situatie niet anders. In dat jaar schreef de British Medical Journal een cursiefje, waarin het tijdschrift zijn twijfel uitsprak over de leeftijd die Parr zou hebben bereikt. [Br Med J. 1935 Sep 28; 2(3899):587-91.]
De Zuid-Afrikaanse medicus Wilfred Watkins-Pitchford was daarmee oneens, schreef hij in een brief aan het tijdschrift. [Br Med J. 1935 Oct 5;2(3900):643.] Harvey was een skepticus, die bovendien altijd zeer grondig te werk ging, aldus Watkins-Pitchford.
Leren van Thomas Parr
Het geval van Thomas Parr, schreef Keyworth, illustreerde het positieve effect van lichamelijke activiteit en een sober en ingetogen voedingspatroon. Parrs dieet bestond vooral uien, graskaas, vezelrijk en donker brood en karnemelk.
In 1908 schreef de Schotse fysioloog Fraser Harris een brief naar de Lancet, waarin hij nog ander een idee opperde dat kon helpen verklaren waardoor Thomas Parr zo oud was geworden. [Lancet 1908 Novmber 7; Volume 2, Issue 4445, Page 1399.] Parr at veel gefermenteerde zuivelproducten, beargumenteerde Harris, met daarin goedaardige Lactobacilli. Zouden die een levenverlengende rol hebben gespeeld?
Slot
Maar goed, stel dat het verhaal van Thomas Parr wel klopt. Of op z'n minst een kern van waarheid bevat. Wat zouden we er dan van kunnen leren? Dat je, als je gezond oud wilt worden, baat hebt bij een sobere leefstijl, met minimaal bewerkte en vezelrijke voedingsmiddelen en veel beweging. Dat het, ook als je al een gezegende leeftijd hebt bereikt, loont om vast te houden aan die leefstijl. En dat het misschien ook geen kwaad kan om te zorgen voor een goede microflora.
Het klinkt allemaal meer dan aannemelijk.
Bron: Meer:
|
|