Opgeladen: 13-9-2016
Opgeborgen in: Langer leven
Translation: Diet of beans, fermented dairy products, fruit, coffee, nuts and seaweed delays aging (9-1-2017)

Dieet met veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier vertraagt veroudering

Als je relatief veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier eet, leef je misschien langer dan als er relatief weinig van die voedingsmiddelen in je dieet zitten. Dat schrijven Zuid-Koreaanse voedingswetenschappers, verbonden aan Kookmin University, in de European Journal of Clinical Nutrition.

Studie
De Koreanen bepaalden bij 1958 veertigplussers in het DNA van hun witte bloedcellen de lengte van de telomeren. Telomeren worden korter door veroudering. De snelheid waarmee die verkorting plaatsvindt geeft een indicatie van de snelheid waarmee verouderingsprocessen zich voltrekken.

De studiedeelnemers hadden de onderzoekers tien jaar eerder in detail verteld hoe en wat ze aten. Zo konden de onderzoekers een beeld krijgen van het effect van diverse voedingsmiddelen op het verouderingstempo.

Resultaten
De Koreanen vonden significant kortere telomeren bij de studiedeelnemers die tien jaar eerder hadden aangegeven dat ze relatief veel rood vlees en bewerkt vlees aten. Ook een hoge inname van frisdrank ging gepaard met kortere telomeren.


Dieet met veel bonen, gefermenteerde zuivel, fruit, koffie, noten en zeewier vertraagt verouderingHadden de studiedeelnemers tien jaar eerder veel fruit, bonen, noten, zuivel [in het Koreaanse dieet meestal gefermenteerd], zeewier en koffie in hun dieet, dan waren hun telomeren juist langer. Vooral het effect van zeewier was opvallend sterk.

Groene thee, vis en groene en gele groenten correleerden niet met de telomeerlengte. Dat komt misschien om bijna alle studiedeelnemers relatief veel van die voedingsmiddelen consumeerden. Het ontbreken van spreiding bemoeilijkte de detectie van effecten.

Conclusie
"Our investigation showed that a diet in the remote past, that is, 10 years earlier, is associated with leukocyte telomere length, reflecting biological aging, among middle-aged and older adults", schrijven de onderzoekers.

"Further studies are warranted to determine a causal relationship between dietary patterns or food items and telomere shortening."

Bron:
Eur J Clin Nutr. 2015 Sep;69(9):1048-52.

Meer:
Humane telomeerstudie: visvetzuren vertragen veroudering op moleculair niveau (21-1-2010)
Telomeerstudie: drink elke dag drie koppen thee, en je leeft vijf jaar langer (28-8-2009)
Telomeerstudie: je leeft tien jaar langer als je elke dag een multivitamientje slikt (29-5-2009)


Drink een paar koppen koffie per dag, en leef langer
Telomeerstudie van Harvard.

Vitamine D vertraagt veroudering op genetisch niveau

Vitamine D-spiegel heeft invloed op telomeerlengte. Humaan onderzoek.

Dieet met veel visolie, curcumin, magnesium en andere natuurlijke ontstekingsremmers vertraagt veroudering
Telomeerlengte kachelt minder snel achteruit door anti-inflammatoir dieet.