Opgeladen: 13-2-2019
Opgeborgen in: Langer leven
Translation: If you eat more of these foods, you live longer (14-2-2019)

Als je meer van deze voedingsmiddelen eet, leef je langer

Als je meer van deze voedingsmiddelen eet, leef je langer
Hoe meer voedingsmiddelen als espresso, blauwe bessen, frambozen, olijven, paprika's en spinazie je dagelijks binnenkrijgt, hoe langer zul je leven. De antioxidanten in die producten verminderen de kans op dodelijke vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Dat suggereert een metastudie die epidemiologen van de Tehran University of Medical Sciences binnenkort publiceren in de European Journal of Nutrition.

Studie
De onderzoekers traceerden 5 eerder gepubliceerde studies die mensen voor een langere tijd volgden en bijhielden of ze overleden - en zo ja: waaraan. Van de studiedeelnemers was bovendien bekend hoeveel antioxidanten ze dagelijks via hun voeding binnenkregen.

Die antioxidantwaarde halen onderzoekers meestal uit tabellen. Van bijna alle voedingsmiddelen is wel eens bepaald hoe goed ze in staat zijn om vrije radicaalreacties kunnen afremmen. Dat gebeurt bijvoorbeeld met het FRAP-assay. [Anal Biochem. 1996 Jul 15;239(1):70-6.] FRAP staat voor ferric reducing ability of plasma. De werking van dat assay komt er op neer dat je ijzerchloride laat reageren met O-phenanthroline, zodat er complexen ontstaan die je goed kunt meten. Antioxidanten remmen die reactie.

Als je de reactie laat verlopen in reageerbuizen waar je ook extracten van voedingsmiddelen hebt gestopt, en de vertraging van de reactie meet, dan heb je een idee van de antioxidantwaarde van dat voedingsmiddel. Met zulke informatie kun je tabellen die van hieronder samenstellen. Klik er op voor een grotere versie.

DTAC = dietary total antioxidant capacity.


Als je meer van deze voedingsmiddelen eet, leef je langer


Resultaten
Hoe meer antioxidanten er in het dieet zaten, hoe kleiner de kans op overlijden.


Als je meer van deze voedingsmiddelen eet, leef je langer


Antioxidanten in het dieet verminderden zowel de kans op sterfte als gevolg van kanker als de kans op sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten.


Als je meer van deze voedingsmiddelen eet, leef je langer


Conclusie
Voor de onderzoekers is het een uitgemaakte zaak. Hoe meer antioxidanten je via reguliere voedingsmiddelen dagelijks binnenkrijgt, hoe geringer de kans dat je voortijdig komt te overlijden.

Bron:
European Journal of Nutrition. Received: 8 April 2018; Accepted: 3 February 2019; Published online: 11 February 2019. https://doi.org/10.1007/s00394-019-01922-9.

Meer:
Meer bèta-caroteen in je bloed, minder kans op overlijden (1-1-2019)
Koffie - een superfood dat je sterftekans vermindert (30-11-2018)
Yoghurt beschermt tegen hartaanval, melk niet (5-11-2018)


Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie Langer-leef-tip uit China: eet een paar gepeperde maaltijden per week Langer leven dankzij omega-3-vetzuren

Het anti-AGE-ing-effect van olijfolie
Spaanse studie. De Spanjaarden ontdekten ook dat suppletie met Q10 het levensverlengende effect van een voedingspatroon met veel olijfolie misschien nog verder vergroot.

Langer-leef-tip uit China: eet een paar gepeperde maaltijden per week
Vooral de consumptie van verse pepers lijkt de sterftekans te reduceren.

Langer leven dankzij omega-3-vetzuren
Mensen die relatief veel omega-3-vetzuren binnenkrijgen hebben langere telomeren dan mensen die weinig omega-3-vetzuren consumeren. Dat betekent dat hun cellen langzamer verouderen.